Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Lång fann vad han sökte

Annons

- Visst ger det en trygghet att veta att mina företrädare på gården, Pärssinen och Österlund, har lyckats här, säger den före detta Solvallatränaren.

Som har funnit sitt paradis i tillvaron.

- Vi är inne på tredje veckan i Stusshyttan. Det här är ett perfekt ställe för oss, utvecklar Göran Lång.

Men varför lämna Solvalla för Romme?

- I dag har det ingen betydelse om du har licensen på Solvalla eller Romme. Och vi kände att det var dags att köpa en egen gård. Vi hade jagat ett halvår, innan den här chansen dök upp.

- Förvisso är huset, eller "kråkslottet" (skratt) ganska stort, men oss passar det bra, svarar Lång.

Lövberga Gård inrymmer sex lägenheter och här bor numer även Solvallakollegan Jan "Purjo" Andersson i en lägenhet, plus att Långs svärföräldrar är på väg in i en annan lägenhet. Lägg till det att förre ägaren ännu bor kvar. Full fart redan således.

- "Purjo" hyr dessutom fem stallboxar och han är också igång med sin verksamhet här i Stusshyttan, avslöjar Lång.

Lång är Västgöte i grunden. Som 16-åring drog han till Stockholm för att jobba med travhästar hos masen och gamle Solvallatränaren Per-Olov Björklund. Efter några toppår hos Torbjörn Jansson på 80-talet, tog Lång ut proffslicensen 1991. Hela tiden har han varit Solvalla trogen, men nu är det Dalarna som gäller.

- Jag har ofta tävlat på Romme. Det är en bra fungerande bana, med många bra tränare, fortsätter Lång.

Att Rommes tränarekår berikats med en bra och erkänd tränare, vittnar tidigare resultat om. Bästa året hittills var 2001, då Långs hästar tog 45 segrar på 285 starter och platsprocenten var så hög som 35 procent. Totalt sprang stallets hästar in 2,4 miljoner kronor.

Förutsättningarna att bedriva hästträning på campen Lövberga Gård är optimala. Lång blir helt klart intressant att syna i sömmarna.

- Visionen är att varje häst ska bli så bra den någonsin kan. En annan morot är att få fram en klassisk vinnare, utvecklar Lång.

Fjolårets stjärna stavas Superlook. Då, ett treårssto som härjade framgångsrikt i bland annat Breeders´Crown-loppen.

- Hon vann ett Breeders´ Crown-lopp i Rättvik och totalt sprang hon in drygt 400 000 kronor säsongen 2004, informerar han.

Göran Långs stall inrymmer 21 travhästar, varav 13 är tävlingshästar. Fem är tvååringar och i den kullen är det stoet Konkubin (efter Malabar Man-Engaged) som visat störst talang.

- Vi har sju treåringar i träning, varav fyra har startat. Bäst hittills är stoet Tippie Hornline, som har en seger på fem starter och har sprungit in 84 000 kronor i år.

- Tippie Hornline startar nästa gång på midsommardagen i Rättvik i ett Breeders´Crownlopp, tipsar färske Rommetränaren Göran Lång till sist.

Och minsann, visst återspeglar ögonen något drömskt.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons