Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran har hittat hem

Annons

Men nu är han där. Nio år efter att han lämnade moderklubben Falu IF. Nio år efter att den långa hockeyresan genom landet började.

Nu startar första säsongen i den fjärde elitserieklubben för falugrabben som egentligen aldrig tillhörde jättetalangerna som ung i FIF. Men tack vare hårt arbete och seriös satsning har han lyckats långt bättre än vad många av hans gamla hockeypolare trodde han skulle göra.

- Inte minst åren i Team Papyrus, med Anders Kallur som instruktör, betydde mycket för mig. Bara att få möjligheten att träna hockey på skoltid var ju suveränt, säger Göran.

Som trots uppväxtåren i Falun inte var som de flesta kompisarna på skolgården eller i kvarteret. Han höll aldrig på Leksand som ung:

- Jag har naturligtvis alltid beundrat Leksand. Det var ju en fest att få åka hit och titta på hockey, säger Göran.

Men erkänner samtidigt:

- När alla de andra killarna i skolan höll på Leksand höll jag på Djurgården.

Det var kanske inte så underligt trots allt:

- Jag är född i Stockholm och familjen flyttade till Falun när jag var sex år. Hela vår familj var djurgårdare, säger Göran.

Djurgården blev också en av klubbadresserna på den långa hockeyresan genom landet. Den första elitserieklubben efter flytten tillbaka till Stockholm, till Danderyd och Arlanda.

- Jag var ung. Det blev ett lärorikt år för mig på alla sätt i Djurgården.

Men det blev inte så hemskt mycket speltid. Det blev det kanske inte i Brynäs, där han hamnade efter ett nytt år i Arlanda, heller. Göran blev en av grabbarna i fjärdefemman, en av de där lagarbetarna som finns men kanske inte alltid syns.

I Brynäs blev han också svensk mästare 1999. Och har ett alldeles speciellt minne från just Leksands ishall. Det var där han gjorde sitt första elitseriemål för Brynäs efter ungefär 70 matcher.

- Men det var inte så märkvärdig. Jag kom in alldeles på slutet och fick fritt fram till öppet mål. Men det var naturligtvis lite speciellt. Jag minns att jag blev lite nervös. Tänk om jag skulle missa...

Annars pratar Göran lite om det där med mål och assists. Han ser sig själv som en annan sorts spelare med en annan roll i laget:

- Jag ser mig själv som en ganska tuff spelare som aldrig kliver år sidan.

- Jag försöker framför allt spela så enkelt som möjligt och arbeta hårt för laget i alla lägen.

Och någon självklar plats i laget pratar han inte om.

- Det är stenhård konkurrens om platserna i alla elitlag. Det gäller att ge allt.

Och premiären på måndag blir lite speciell för Göran.

- Ja, det måste jag erkänna. Att möta Brynäs känns faktiskt lite extra, säger Göran.

Falugrabben som efter nio år och åtskilliga mil runt om hockey-Sverige hittat hem till Dalarna igen.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons