Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm "Älgen", nu är han "Dallas-Bobby"

Annons

Väl på isen förvandlas lättsamme Johan till seriöse hockeymålvakten Hedberg, med massor att lära ut till de spelare som hårdgnuggas i ABB-hallen.

Eftersom det den här veckan handlar om en så kallad elitcamp med målvakter från 15 år och uppåt, vissa med allsvensk erfarenhet, kunde Johan Hedberg gå rakt på sak i teknikövningarna.

- De här målvakterna är välutbildade, man ser att de har grunderna på ett annat sätt än vad jag själv hade när jag var yngre. Träningen är helt enkelt bättre nu än den var förut. Kommande generationer målvakter kommer bara att bli bättre och bättre, säger Johan Hedberg.

Med sin rutin från spel i NHL, elitserien och landslag har han ändå en hel del att lära de mindre rutinerade målvakterna.

- Under det ispass vi nu hade jobbade jag lite med skridskoteknik, förflyttningar bland annat.

Två av målvakterna som fick ta del av Johans kunskaper var 17-åringarna Fredrik Karlsson och Kristoffer Runfors, båda från Ludvika men Runfors numera spelande för Örebro där han studerar på hockeygymnasium.

- Det är bra att vi får chansen att se hur Johan jobbar på isen och att han kan visa oss övningar som hjälper oss att hitta den rätta tekniken, säger Fredrik Karlsson.

Kristoffer Runfors håller med.

- Johan har ju tränat otroligt mycket på tekniken och det är imponerande att se hur snabb han är.

Under snacket med Ludvikakillarna går det att i ögonvrån skönja hur Johan Hedberg med stor frenesi åker runt bland de många målvakterna. Han arbetar verkligen hårt för att förmedla så mycket av sin kunskap som möjligt.

- Sådant här är jätteroligt och jag hoppas att jag kan bidra med en del. Det är ibland så att tränarna försöker berätta för målvakterna hur de ska agera, men har svårt att överföra det. Nu kan jag visa och då kanske det blir lättare att ta till sig.

Att han kom till Ludvika beror på hans samarbete med Christer Hjalmarsson.

- Hjalle har jobbat med mig i Leksand, efter skadan i fjol var det han som hjälpte mig att komma i gång igen.

Johan Hedberg har bara gott betyg att ge Hjalmarssons goaliecamp i ABB-hallen.

- Det är tydligt att den här campen är välskött, med bra instruktörer. Allt verkar flyta på ypperligt.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons