Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givna platser i landslaget

Annons

- Håller det i sig är det inte bra, säger förbundskaptenen Tommy Söderberg.

När landslaget tränar på Stockholms stadion inför den inledande EM-kvalmatchen på lördag mot Lettland är allt som vanligt. Där har Tobias Linderoth sin defensiva roll på mittfältet, framför honom återfinns Marcus Allbäck tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i anfallet.

Efter träningen kan de dock berätta samma historia. Den om hur det är att inte ha en fast plats i sitt klubblag och att få följa spelet från sidan i stället för på planen.

Om hur man räknar samman antalet spelade minuter, och det blir för få.

- Jag spelade 36 minuter mot Bolton, 12 minuter mot City, en halvlek mot Tottenham. Naturligtvis vill jag spela mer men vi har många duktiga anfallare i laget, säger Allbäck.

- Självklart är man besviken över att inte få spela. Jag har pratat med tränaren och han säger ''du ligger väldigt nära laget'', säger Linderoth.

För svensken började det redan förra säsongen, då Linderoth blev plockad till klubben av dåvarande managern Walter Smith. Men Smith fick sparken och ersattes av Moyes, och Linderoth fick en plats på avbytarbänken.

Trots framgångarna i VM har Linderoth ännu ingen fast plats på Evertons mittfält.

- Det gäller att vara stark, att tro på sig själv. Jag har haft tunga perioder tidigare, bland annat en höst i Elfsborg då jag var i samma situation.

Han och Allbäck är dock inte ensamma. Magnus Hedman får ge upp den mesta av tiden mellan målvaktsstolparna i Celtic till den skotske landslagsmålvakten Robert Douglas.

Niclas Alexandersson har drabbats av samma öde som Linderoth i Everton.

Zlatan Ibrahimovic upplever en liknande situation i holländska Ajax.

Förbundskaptensparet Tommy Söderberg/Lars Lagerbäck är medvetna om problemet, men lösningarna är få.

- Håller det i sig är det inte bra, när det gäller Tobias så var han kanon i VM. Det bästa hade varit om vi kunnat ha en dialog med respektive tränare, men det hinner vi inte med.

- Vad vi kan göra är att agera som bollplank och försöka diskutera situationen med spelarna.

(TT)

TOBIAS ÖSTERBERG

Mer läsning

Annons