Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genombrottet

Annons

- Det här har jag längtat efter sedan jag började åka skidor, jublade svenskan.

Anja Pärsons misslyckande blev ännu lättare att glömma sedan Maria Pietilä Holmner kört upp sig från en 16:e-plats efter första åket och slutade åtta.

Även för henne var det här den gladaste världscupdagen hittills i karriären.

Therese Borssén har flera gånger varit snubblande nära att slå sig in på pallen. Hon har gjort många slalomåk av högsta klass, men oftast har andraåken varit bättre.

- Det handlar väl om säkerhet, man vill komma ner.

Nu åkte vår nyaste slalomstjärna bra två gånger i samma tävling, det har inte hänt förut.

- Det kändes jättebra att ha mitt lyckade förstaåk i ryggen inför det andra. Där försökte jag bara åka på samma sätt - och jag gjorde ju det, log den 21-åriga Rättviksåkaren som låg sexa efter den första omgången, exakt en sekund efter den ledande österrikiskan Kathrin Zettel.

Svenskbacken i Maribor passade henne lika bra i det andra åket.

Medan en stor del av de tidigare startande konkurrenterna körde ur åkte Therese i det närmaste perfekt även i den andra omgången. Ledningen tog hon inte, Janica Kostelic löste problemen ännu bättre i banan som stakats av hennes pappa Ante.

- Jag såg att jag var tolv hundradelar efter Kostelic och då var jag jättenöjd. Är man tight bakom henne kan det räcka långt, eftersom hon åker så bra.

När den ledande Kathrin Zettel körde ur innebar det att slalomsegern för tredje gången i följd gick till hennes landsmaninna Marlies Schild. Och samtidigt betydde det att Sverige hade fått en ny alpinåkare på pallen i världscupen.

- Blev alldeles paff när Zettel missade. Jag hade ju räknat ut att jag skulle bli fyra, sade Therese Borssén.

Hon har nu fått det bästa kvittot en idrottare kan få - att förmågan finns där och att den räcker.

- Nu har jag fått bekräftat att jag inte behöver göra något som jag aldrig gjort förut, göra mitt livs åk, utan det räckte ändå. Det känns oerhört bra inför OS.

Ett starkt självförtroende och perfekta skidor var två anledningar som hon själv såg bakom sin fina placering.

Någon tvekan om vad hennes nästa målsättning ska bli finns inte:

- Det är att stå högst upp på pallen. Snart, hoppas jag. Men jag sätter ingen press på mig själv. Det kan komma om tre år eller om en vecka. Jag tar det som det kommer.

Nästan lika glad var Maria Pietilä Holmner för sin åttondeplats.

- Det här betyder jättemycket för mig. Jag har inte sett mig som någon slalomåkare förut - men nu är jag det, sade Maria P H.

Som avslöjade att hon varit jättenervös inför det första åket.

- Inför det andra sade Anders Pärson till mig att bara försöka hitta rytmen, inte att åka tufft. Efter en lite seg början tycker jag att jag gjorde det.

Dagen i Maribor började i moll efter Anja Pärsons uråkning.

Den slutade desto ljusare tack vare två svenska alpindamer som visade att de i fortsättningen ska räknas in bland de absolut bästa.

- Kanske hjälper det här också Anja lite, funderade Therese Borssén som nu för första gången fick känna på att det var hon, inte hennes framgångsrika lagkompis, som fick stå i centrum.(TT-DT)

THERESE BORSSÉN OM SIN FÖRVÅNING NÄR HON BLEV TREA I VÄRLDSCUPSLALOMEN I MARIBOR

Mer läsning

Annons