Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensamt förbund?

Annons

- Går vi ihop blir vi de första förbunden från olika landskap som gör det inom gymnastiken, säger Lena Grönberg, ordförande i Dalarnas Gymnastikförbund.

Samgåendet är initierat av Svenska Gymnastikförbundet och målet är förnyelse och ett behov av nytänkande för att kunna hävda gymnastikföreningarnas ställning och möta medlemmarnas krav på god, ledarledd verksamhet.

Men den kanske största orsaken till det eventuella samgåendet är av ekonomisk börd.

Dalarnas Gymnastikförbund är till exempel det enda av dessa tre distriktsförbund som har eget kansli, något som förstås kostar.

- Vi har dessutom en kanslist anställd och det ger höga kostnader. Vi har gått minus varje år de senaste åren, säger Grönberg.

Vid vart och ett av de tre distriktens årsmöten, gavs mandat för den så kallade tvärgruppen, där två representanter från varje distrikt sitter, att jobba vidare mot ett samgående.

- Så nästa steg blir att ordna föreningsträffar för att se var föreningarna står i frågan. Tyvärr brukar det vara så att inte speciellt många föreningar kommer till årsmötena.

Dalarna är det klart största distriktet av de här tre och har nästan 10 000 gymnaster anslutna till 58 föreningar. I Hälsingland fins det 33 föreningar och i Gästrikland 15 föreningar.

Skulle Dalarna, Gästrikland och Hälsingland gå samman i Gymnastikförbundet Dalarna-Gävleborg, som är det föreslagna namnet, talar det mesta för att kansliet skulle komma att ligga i Falun.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons