Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal är äldst

Annons

- Visst är det många som förundrar sig över att jag fortfarande är aktiv på elitnivå, säger Posa.

- Men jag tränar hårt, och dessutom är det en gren där er- farenheten betyder mycket. Men jag tror jag får svårt att besegrade de bästa ryssarna i år. Fyra av åtta finaltävlingar går i Ryssland, och de heltidstränande ryssarna är hemskt starka i vinter.

Det är speciellt en förare Posa fruktar. 19-årige Nikolai Krasnikov.

- Jag har varit över till Ryssland och tränat fyra gånger i vinter. Och Krasnikov imponerar stort. Han blir farlig, säger Posa, som också varnar för tysken Günter Bauer, österrikaren Franz Zorn och finländaren Antti Aakko.

- Det är svåra förhållanden i Ryssland, och det gör att ryssarna är väldigt vältränade. Därför är det viktigt att inte tappa för mycket i de ryska tävlingarna. Men går det hyfsat där, är det lättare på de konstfrysta banorna i Assen och Berlin.

Fem gånger har Posa stått på prispallen individuellt. Två gånger som etta, tre som tvåa. Men aldrig som trea.

- Egentligen är det ett individuellt brons som saknas i min samling, säger han och ler lite snett. Men det är klart att jag tackar inte nej till ett guld till heller!

Posa tävlar sedan några år tillbaka för Örnsköldsviks MK. Men han är faktiskt sedan 20 år tillbaka sponsrad av Gävle kommun, där han jobbar på räddningstjänsten.

- De beslöt i kommunen, en gång i tiden, att alla anställda som var tillräckligt duktiga indrottsmän skulle få ledighet med full lön för resor till, och deltagande i, EM-VM och landskamper, berättar Posa.

Det har nog blivit en dyr affär för Gävle kommun. Men för Posa är det en förmån som underlättar tävlandet betydligt. Även om han de senaste tre-fyra åren inte längre tävlar för SMK Gävle.

- Nej, jag hade svårt att komma överens med några i SMK:s ledning. Så jag blev klubbkamrat med min bäste tävlingskompis genom åren, Ö-viks Stefan Svensson.

Posa är mycket för långa relationer.

I november flyttade han ihop med en gammal "ungdomsflamma", Ulla från Falun.

- Vi var "kompisar" på 60-talet, säger Posa.

- När jag bodde i Gävle och var knutte. Jag brukade åka till Falun och var med i Twin Club, som hade stuga uppe i Österå.

Posa bor numera i Boda i Svärdsjö.

- Och jag trivs alldeles utmärkt. Visst är det åtta mil enkel väg att pendla till jobbet. Men det går snabbt över "skogen".

På vintrarna blir det bil. Men på somrarna åker motorcykeln fram.

- Landsvägscykeln. Det känns skönt att sitta på en vanlig motorcykel ibland. Räknar jag in sommarsemestrarna i Tyskland, Holland och Tjeckien, blir det en 1 400-1 500 mil per år.

Och Posa har fler motorcyklar. Han har just skaffat en enduro-cykel också.

- Tänkte börja träna lite med Falukillarna, säger han.

Men någon start i Novemberkåsan i Falun i höst tror han inte på.

- Men kanske finns jag med och hjälper till, tror han. Innan han börjar packa väskan för att åka till Ryssland.

Kanske blir det ett tredje individuellt guld så småningom.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons