Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuskaren Mühlegg fördöms

Annons

Han sågs som en hjälte i Spanien efter sina tre guldmedaljer, men glorian har nu fallit av Johann Mühlegg. Efter avslöjandet att den spanske skidåkaren dopat sig, är de spanska tidningarnas dom hård och skoningslös.

’’Under en natt förlorade han inte bara en av sina medaljer utan även sin plats som idrottshjälte’’, skriver tidningen ABC.
Tidningen El Mundo är ännu hårdare: ’’Dopning-fallet har kastat en skugga av skam över spansk idrott’’, skriver tidningen som några dagar tidigare hyllade Mühlegg.

Madrid-tidningen vill nu se att landets idrottsminister förklarar skandalen för parlamentet.
Hårdast är dock den dagliga sporttidningen As som kallar honom för en ’’bedragare’’, som utnyttjat den spanska gästfriheten.

’’Vi visste inte om han åt kött eller fisk och gick verkligen inte igenom hans badrumsskåp. Vi gav honom en spansk flagga och applåderade. Den här mannen vinner medaljer och viftar med vår flagga och sedan händer det här...’’, skriver tidningen.
I Tyskland saknar ingen längre honom. Tvärtom, de tyska röster som hördes efter tysk-spanjorens första guld och som försiktigt hoppades på den egensinnige bayrarens återkomst har tystnat för alltid.

’’En skandal förstör den stora festen’’ skriver Süddeutsche Zeitung.
Under rubriken ’’Tomma ord’’ finns en egen intervju med Mühlegg för två månader sedan, där han uttalade sig om dopningsskandalen i VM i Lahtis förra året.

- I många grenar finns dopningstester men man hittar aldrig något. Lahtis har visat att vi kontrolleras och det är helt rätt. Den som bryter mot reglerna har de största problemen, sade Mühlegg då.

Frankfurter Rundschau skriver att avslöjandet kom som en lättnad för många. ’’Det var alltför uppenbart att något inte stämde med denne otyglade Mühlegg’’, skriver tidningen.
Berliner Zeitungs utsända skriver om Mühleggs tvivelaktiga rådgivare. En av hans läkare är enligt tidningen, som stödjer sig på uppgifter från bland annat den finländske läkaren Seppo Rehunen, Nicolas Terrados.

Han var en av huvudfigurerna i den jättelika dopningsskandalen kring Tour de France 1998 och dömdes till 10 000 franc i böter.

I Ryssland vaknade invånarna upp utan att riktigt veta om de skulle vara förbaskade över att Larisa Lazutina blivit av med segern på 30 km - eller om de skulle jubla över att Michail Ivanov samtidigt fått överta Mühleggs femmilsguld.

Den ryska OS-ledningen bestämde sig omedelbart för att överklaga dopningsdomarna mot Lazutina och Olga Danilova till idrottens skiljedomstol i Lausanne.
Chefen för ryska olympiska kommitténs antidopningskommission, Nikolaj Durmanov, var redo att satsa en flaska konjak på att Lazutina kommer att få tillbaka sitt guld.

- Metoderna för att testa och upptäcka darbepoietin var inte specificerade när spelen inleddes, och kan därför inte anses som tillåtna. Har de sedan dess hittat några nya metoder borde de först utvärderas innan de kan användas. OS är inte någon plats för experiment, sade Durmanov till tv-kanalen NTV.

I en enkät i tidningen Moscow Times valde andra att skylla på dåliga ryska läkare.
- Alla dopar sig - men i väst gör de det på ett smartare vis och klarar sig undan. Läkarna i vår OS-trupp är värdelösa, sade 69-årige pensionären Nikolaj. (TT)

Mer läsning

Annons