Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full satsning i JVM-pisten

Annons

Många har fått för sig att fartgrenarna super-G och störtlopp är det som John Buchar satsar mest på. Men så är inte fallet.

- Alla tror jag satsar mest på fart eftersom det går bäst för mig i de grenarna. Kanske beror det också på att konkurrensen är mindre, det är färre som åker fart, säger John blygsamt.

Det visar sig tydligt då klubbkompisen Niklas Rainer - som egentligen skulle åkt FIS-slalom i Borlänge under helgen - deltog i ett landslagsläger, åkte fartgrenarna för skojs skull och kvalificerade sig för JVM.

- På sätt och vis är det synd att jag inte kunde vara med och tävla hemma, men nu får jag åka alla discipliner i junior-VM. Det blir kul, säger Rainer.

Slalom och storslalom är Niklas grej. Tekniken är fin och Rainer kan med lite tur nå riktigt långt.

- Vi har båda ytterligare ett år kvar som juniorer att utvecklas. Eftersom de bästa i JVM normalt åker i Världscupen är medalj för mycket att hoppas på. Men vi vill givetvis komma så bra till som möjligt, säger båda samstämmigt.

John Buchar och Niklas Rainer känner varandra mer än väl. De båda kör för IFK Borlänge och det svenska juniorlandslaget. De går också i skola tillsammans på skidgymnasiet i Malung.

- Vi är väl med varandra 90 procent av tiden. Värsta fiender i pisterna men bästa kompisar vid sidan av, säger John.

Någon klar målsättning är svår att sätta inför JVM. IFK:arna har inte tävlat särskilt mycket mot de åkare som deltar i Italien. Men som sagt, de åker dit för att göra sitt bästa och är definitivt inte med för att enbart se och lära.

- Vi var nära att komma med i fjol, och hade vi gjort det hade förutsättningarna varit annorlunda. Nu ska vi köra för bra placeringar, försäkrar John.

Några resultat har det inte blivit hittills, men varför inte göra tvärtom till hur Sverige agerat i stort i OS - och vara bäst när det gäller..?

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons