Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full rulle i Vasaloppslandet

/
  • Vid niotiden på lördagsmorgonen rotade denna bäver runt i Björka, Gagnef. Foto: Robert Ridderström

Annons

Allt har sin början, precis som Vasaloppet. När niomilaklassikern kördes första gången 1922 kom 119 man till start.

I dag är Vasaloppet inne på det 84:e varvet och världens största längdskidtävling med drygt 15 000 deltagare.

Till den första upplagan av Sälen-Mora Bike Adventure hoppas arrangörerna i Mora motionsidrottsföring på minst 1000 deltagare.

- Vi har planerat motionsloppet i två år och fått en fantastisk respons för vårt initiativ, säger Björkman. Målgruppen är motionärer som vill uppleva Vasaloppslandets natur på cykel.

Sälen Mora Bike Adventure har tre distanser. Den långa banan, 13,5 mil, startar på Lindvallen i Sälen och går sedan ner över Hemfjällstangen och Lima för att sedan svänga av mot Venjan, Läde och till målet på Prästholmen i Mora.

Nyligen provkördes banan av bland annat Vasaloppsprofilen Mattias Svahn.

- Jag är mest tagen av den fina naturen. Vissa passeringar är gudomligt vackra och bland det finaste ett Dalarna i sommarskrud kan visa upp, är Svahns omdöme.

- Banan är ganska lätt kuperad och när man inte behöver slita så hårt finns det tid att bara njuta av utsikten.

Mattias Svahn ser Sälen-Mora Bike Adventure som en fin genomkörare för alla motionärer, inte minst de som första söndagen i mars nästa år ska ta sig på skidor mellan de båda skidmetropolerna.

Mora motionsidrottsförening har fått bra draghjälp av arrangörerna till det norska Birkebeinerrittet inför premiären.

- Vi är tacksamma för norrmännens vägledning. De stöttar oss till 100 procent, precis som Vasaloppsarrangörerna. På sikt tror vi att Sälen-Mora Bike Adventure kan bli lika stort som Vasaloppet. Men då pratar vi tio år framåt, säger Alf Björkman entusiastiskt.

Cykelloppet har, förutom den långa banan, också två alternativa sträckor.

Mellanbanan är 9,5 mil och startar i Lima, medan den korta turen i dalaskogen går från Venjan till Prästholmen och mäter 43 kilometer.

- Banorna går i huvudsak på grusvägar. Man kan i princip klara de olika loppen på en vanlig cykel med breda däck, avslutar Alf Björkman.

Mer läsning

Annons