Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart från start

Annons

Nåja, i dag finns de där i alla fall. Men utan sulky och med skidor på fötterna. Arrangörerna i Borlänge har jobbat hårt för att få fram konstsnö tillräckligt för skidsprintvärldscupen, kors och tvärs över Romme travbana.

- En kämpefin bana. Och ett spännande koncept, menade FIS tekniske delegat, norrmannen Johan Malm. Det här kommer att bli en mycket fin tävling.

I går hade arrangörerna kallat till presskonferens på Romme. På plats fanns den svenska favoriten Thobias Fredriksson och det lokala hoppet Mikael Östberg.

- För mig gäller det att kämpa hårt. Här får man inte göra några misstag. Det blir full fart från start, åtminstone i kvalet, säger Thobias.

- Spridningen bland de som kommer att gå till final blir kanske fyra sekunder, så man får inte maska. Då blir man inte med.

Thobias har en klar chans att vinna sprintvärldscupen totalt. Inför den avslutande tävlingen har Tor-Arne Hetland 350 poäng, Thobias 316 och finländaren Lauri Pykkönen 257. En seger ger 100 poäng.

- Lättast att passera honom vore om jag kunde vinna och han bara blev trea, säger Thobias.

- Men det blir väldigt svårt att klara det. Tor-Arne är superbra i fristil, och det kommer att bli tufft. Men man vet ju aldrig. Jag får ge vad jag har, och se hur långt det räcker. Det är bara att hoppas att det blir mycket publik som stöttar oss svenskar, det brukar gå som bäst då.

Att Sverige ska ha någon i final är långt ifrån någon omöjlighet.

- Vi har hela säsongen haft i målsättning att ha åtminstone någon svensk i final, och det har vi lyckats med alla gånger utom en, säger förbundskaptenen Per-Erik "Peken" Rönnestrand.

- Men å andra sidan har vi haft två i final några gånger och en gång till och med tre.

- Jag tror vi blir två svenskar i final den här gången, siar Thobias.

- Det är alltid en fördel med hemmaplan och hemmapublik. Och då hoppas jag att jag blir en av de två. Är jag det, satsar jag allt jag kan på seger. Och misslyckas jag att totalvinna - har det ändå varit ett fantastiskt år, med både topplacering i World Cup och seger i VM.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons