Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Frölla" är på gång

Annons

Frölander på sitt lite lugna och tillbakadragna sätt när han konstaterade:

- Nu är jag tillbaka:

Igelström på sitt mer sprudlande sätt, log med hela ansiktet:

- Det här är något av de roligaste jag gjort.

Bröstsimsdrottningen vann 200 m bröst med nästan tio sekunders marginal. Att Igelström fick simma i ensamt majestät från start till mål hindrade henne inte från att sätta Europarekord.

Hon putsade sitt eget rekord från världscupen i Melbourne i december med 21 hundradelar till 2.19,64 och var bara 78 hundradelar från kinesiskan Qi Huis världsrekord. I torsdags var hon nära att slå sitt eget världsrekord på 50 m bröst.

- Det här trodde jag inte alls. 200 har inte riktigt varit min distans, dessutom fick jag ju göra allt själv.

- Det är mycket enklare när man har hårt motstånd, framför allt går det att pressa sig sista 50-100 meterna. Målet i dag var att gå ut hårt och se hur länge det skulle hålla.

Det gjorde det ända in i mål. Igelström är inte toppad för SM, men presterar ändå kanontider.

- Jag känner att jag höjt mig ett snäpp efter den senaste tidens hårda träning. Men hade jag varit toppad hade det naturligtvis gått ännu snabbare.

På söndag är det världsrekordläge - om inte helgens alla lopp tar kraften ur kroppen.

För Frölander handlade det inte om några världstider. Men han kunde ändå nöjt kontstatera att nivån är hög. Han simmade fyra lopp i fredagens finalpass, varav en semifinal, tog guld på 50 m fjäril och 4x50 m fritt med Linköping och silver på 100 m fritt. På 100 m fritt fick han stryk av Stefan Nystrand med 23 hundradelar.

- Min tid på 100 fritt (48,13) är den bästa jag har gjort på ett kortbane-SM. Fjärilstiden (23,89) hade gärna fått vara tre tiondelar bättre, men det var sista loppet och då var jag sliten, sade han.

Frölander hade ett mellanår i fjol och vilade helt från simningen i fyra månader i höstas. Många tvivlar på att kan komma tillbaka till de nivåer som gav honom OS-guld på 100 m fjäril 2000 och VM-guld 2001. Själv gör han det inte.

- Självklart vill jag försvara mitt VM-guld (i Barcelona i sommar), men det häftigaste vore att försvara OS-guldet nästa år. Jag känner i alla fall att jag är tillbaka på den nivå jag brukar vara när det är kortbane-SM.

Mattias Ohlin, Trelleborg, förbättrade sitt eget två år gamla svenska rekord på 200 m rygg med 97 hundradelar när han vann på 1.57,64. Anna-Karin Kammerling vann 100 m fjäril överlägset på 58,61 och Therese Alshammar vann 50 m fritt - före Kammerling - med 24,49.

GÖRAN SUNDBERG/TT

Mer läsning

Annons