Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frölander på medaljjakt i VM

Annons

- Jag har i alla fall anmält mig och simmar på morgonen. Sedan får vi se. Semifinalen går tätt inpå finalen i lagkappen på onsdag och det är den som är prioriteringen, säger Frölander, den svenske simstjärnan som sade tack och ajöss efter OS i Aten 2004 och skulle bli student.

Det är han också. Fast inte enbart.

En imponerande insats på SM i fjol somras ledde till att han tackade ja till att simma lagkapp för Sverige i VM i Montreal.

En comeback som höll på att ge medalj och till kortbane-EM i Trieste ställde han upp individuellt också på 50 m fjäril - och vann.

I kortbane-VM i Shanghai som startar på onsdag blir det alltså två individuella grenar plus lagkapp. Man kan nästan tro att han varvat upp och lämnat rollen som elitmotionär.

-Allting handlar om motivation. Det vore kul att hitta den igen, att kunna driva sig så hårt som tidigare.

Kan det bli så?

- Inte som det ser ut i dag, säger han, men tillägger:

- Fast man ska aldrig säga aldrig.

Han har inte bestämt sig om han är med i sommarens EM i Budapest.

-Vi tar det här mästerskapet, sedan får vi se.

Hur ser du på din "andra" karriär som simmare?

- Jag älskar simning, så det känns rätt skönt. Jag har inte motivationen att köra stenhårt. Det är kul att se hur lite man kan träna för att hålla sig på världsnivå.

Numera simmar han två-tre gånger i veckan och lägger ned, som han uttrycker det, "två timmars effektiv träning i veckan". När han tog OS-guld i Sydney 2000 handlade det om 20-25 timmar i veckan.

- Och jag kör ingen styrka nu. Jag har väl tappat sju kilo de senaste två åren, säger Frölander, som utbildar sig till kinesiolog och är inne på sitt andra år av tre.

I Shanghai är både lagkappen 4x100 m fritt och 50 m fjäril, där han är delad trea på världsrankingen, potentiella medaljgrenar. 100 m fjäril är lite mera osäkert.

- Men jag skulle inte ha anmält mig om jag inte kände att jag kunde vara med i en final, säger Frölander som varit på plats i 18-miljonersstaden Shanghai sedan i söndags.

Han simmade en världscuptävling i staden, Kinas största industristad men från början en fiskeby, i början av 90-talet men miljön är ändå ny för honom.

- Det har hänt mycket, jag tror aldrig jag har sett så många skyskrapor. Det är svårt att tro att det är Kina, säger han.

Ungefär lika svårt som att tro att en elitmotionär jagar VM-medaljer. Fast inte mindre sant.

GÖRAN SUNDBERG (TT)

Mer läsning

Annons