Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frölander missar OS?

Annons

- Det är sorgligt, rent ut sagt tragiskt, om en fantastisk idrottskarriär ska avslutas på ett så här sätt, säger simningens förbundskapten Hans Bergqvist.

Det är det senaste årets sjukdom, problemen med binjurarna, som gör att Lars Frölander just nu bara är en skugga av sitt forna jag i simbassängen.

- Sjukdomsbilden i sig vill jag inte ge mig in på. Däremot har Lasse inte kunnat träna på det sätt som krävs för att förbereda sig inför ett stort mästerskap som OS, menar Bergqvist.

"Frölla" har tillhört de som varit förhandsnominerad till Aten.

I nuläget kräver dock SOK och Svenska Simförbundet att han visar resultat för att få komma till OS.

Sista chansen att kvala in i OS-truppen blir under SM den 12-18 juli i Stockholm.

- Vi har haft en bra dialog med Lars Frölander och hans tränare, säger Stefan Lindeberg, sportchef i SOK.

- Och min uppfattning är att Lars överhuvudtaget inte vill åka till Aten om han inte vet att han kan prestera, fortsätter Lindeberg.

Det handlar alltså inte om någon petning av Frölander ur OS-truppen.

- Villkoret är att man ska kunna fullfölja en planerad satsning inför sitt OS-deltagande. I det fallet blir det sällan någon konflikt med den aktive, betonar Stefan Lindeberg.

- Och skulle Frölander komma igång på allvar, känna sig förberedd och göra ett bra SM, så blir han säkert uttagen till OS.

Förbundskapten Hans Bergqvist "lever på hoppet", som han uttrycker det.

- För simlandslaget skulle det vara ett kraftigt avbräck att tvingas undvara Lasse.

- Han behövs i gruppen. För även om simningen är en individuell sport så är teamkänslan otroligt viktig för att nå resultat. Och Lasse är en ledargestalt, säger Bergqvist.

Tror du innerst inne att det blir OS för Frölander?

- Det är mycket tveksamt. Lasse är i vattnet varje dag och gör sina 2 000 meter. Så länge det handlar om lugn simning är det okej. Men försöker han trycka till, tuffa till träningen, då blir han direkt matt och trött.

Tidsfaktorn är också något som inte är på "Fröllas" sida.

- Nej, tiden talar inte för Lasse. Inom en eller två veckor måste han vara igång och träna hårt för annars är det helt kört, säger Hans Bergqvist.

Hur påverkar ovissheten Frölander?

- Lasse är frustrerad. Han vill så mycket att det gör ont i honom.

- Och det blir till slut en stressfaktor som gör att han mår ännu sämre.

Har SOK satt press på honom?

- Absolut inte. SOK har inte gjort något fel. Lasse måste prestera under SM, så är det bara. Annars kan inte heller jag som förbundskapten förorda att han ska komma med till OS, säger Hans Bergqvist.

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons