Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friidrotten satsar på lagandan

Annons

- Christian, Stefan och Patrik (Kristiansson) måste vinna sina grenar. Deras grenar är därför inga nyckelgrenar. Det är i stället de jämna grenarna där alla kan vinna, säger förbundskaptenen Ulf Karlsson.

Nyckelpersoner i det svenska laget heter därför inte Olsson, Holm eller Kristiansson utan Bengt Johansson och Daniel Ragnvaldsson.

- Det är i kastgrenarna som det är jämnast. I spjut ligger alla (personliga rekord) inom nio meter. Daniel kan komma allt från etta till sexa. Och i slägga kan Bengt vinna.

- I en sån här tävling måste man kriga om varje placering. Varje deltagares insats är betydelsefull. Det kan vara helt avgörande om man kommer sexa i stället för åtta.

Europacupen i friidrott är den enda lagtävlingen som finns kvar i friidrotten, undantaget den unika och klassiska Finnkampen mellan Sverige och Finland.

Varje land har en deltagare i varje gren.

- Det ska bli kul. Tävlingen betyder jäkligt mycket. Det handlar ju inte om pengar utan bara om äran. Det är nåt speciellt att representera Sverige, säger Christian Olsson strax före avfärden till Spanien.

Europacupen finns i fyra divisioner där Europas åtta bästa landslag håller till i Superligan. Sverige brukar hålla till i division I, så också i år, men ambitionen för herrlaget är att vinna helgens tävling i Sevilla och därmed gå upp i superligan till nästa år.

- Hemmalaget Spanien är favorit. De åkte ur i fjol och tillhör de bästa nationerna i Europa. Vi ska normalt inte slå dem, men vi ska göra ett försök.

Damlaget ska inte kunna ha något med segern att göra.

- Vitryssland är för starka. Tjejerna får slåss om att vara

så bra med där uppe som möjligt. I fjol kom de fyra, det är däromkring de kan komma i år också.

Det är med god laganda som Sverige ska besegra de andra nationerna i Europacupen.

- Det är oerhört viktigt, säger Ulf Karlsson, som när han tillträdde som förbundskapten för 1,5 år sedan just tog tag i den biten.

Även individuella idrottare som friidrottarna kan utvecklas i lagsammanhang. (TT)

TT

Mer läsning

Annons