Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torneklint om nya världsrankingen som skakar om friidrotten: "Blir mer spännande"

Med start nästa år inför friidrotten en världsranking som kommer att fungera som kval till VM och OS.
Sveriges förbundskapten Karin Torneklint är kluven till det nya systemet.
– Det kommer att bli roligare och mer spännande tävlingar före mästerskapen, det tror jag man tjänar på, säger hon till TT.

Annons

Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget.

Exakt hur det nya systemet kommer att se ut bestäms i början av 2018, men sannolikt kommer utövarna att under säsongen kunna samla poäng i tävlingar på olika nivåer. Dessa kommer i så fall att ligga till grund för vilka som får tävla i de stora internationella mästerskapen.

Många friidrottare kommer därför att tvingas tävla oftare än vad de gör i dag, för att inte halka efter sina konkurrenter.

– I dag kan du åka till Diamond League eller någon liten ort som Bjursås och hoppa åtta meter och det är lika mycket värt. Nu kommer det att bli viktigt att vara på de stora arenorna och det kommer gynna friidrotten, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till TT.

En viktig skillnad med det nya systemet är att det är världsrankingen som i större grad kommer att styra kvalificeringen till exempelvis OS och VM. I dag sker uttagningen på nationell nivå.

– När det gäller VM har jag ganska liten makt redan nu. Det är väldigt sällan jag säger nej till någon som kvalificerat sig för ett mästerskap, för kraven är så höga i dag. Och jag har inget jättebehov av att ha någon jättemakt, säger Karin Torneklint till TT.

Det internationella friidrottsförbundets VD Olivier Gers tycker att det nuvarande systemet är "förvirrat" även för utövarna själva.

Det håller inte Torneklint med om.

– Det är svårt att få ett tydligare system än i dag. Kastar man 75 meter får man åka, kastar man inte 75 meter får man inte åka. Det är lättbegripligt, säger hon.

Sedan tidigare har även det europeiska friidrottsförbundet bestämt sig för att införa rankingslistor som grund för kvalificering till framtida EM.

Mer läsning

Annons