Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri - efter 32 månader

Annons

Det var efter VM:s linjelopp i Lissabon 2001 som Nicklas ertappades med epo i blodet. Nicklas erkände direkt att han dopat sig.

Straffet blev fyra års avstängning. Det hårdaste dopningsstraff som någon svensk idrottare fått. Vilket är dubbelt upp jämfört med andra som avslöjats. Att straffet blev så hårt berodde på att Svenska cykelförbundet gick efter UCI:s regler. Hade man gått efter Wadas eller RF:s stadgar hade straffet blivit två år.

Nicklas har egentligen 16 månader kvar av sitt straff, men blir fri den 13 augusti.

- Det stämmer. Eftersom UCI ansluter sig till Wadas dopningsreglemente vid det datumet är Nicklas en fri man. Han har då redan avverkat maxstraffet med råge, säger Ulf Näslund, ordförande i Svenska cykelförbundets antidopningsgrupp till Borås Tidning.

- Det här gör jag inte om. Priset jag fått betala är för högt. Nu vill jag gå vidare och lägga det här bakom mig, säger Nicklas.

När det blir comeback i tävlingssammanhang vet han inte. Först måste han få plats i något stall.

- Det är prio ett att hitta något stall som tror på en. Jag hoppas att det löser sig snabbt. Förhoppningsvis kan jag börjar tävla redan nu i augusti. Jag behöver tävlingar för att visa upp mig. Men jag har ju inte tävlat på nästan tre år, så det blir inte lätt, menar Nicklas.

Med bland annat en femte plats i Giro d´Italia och en tredje plats i Lombardiet Runt, plus hans fina kvalitéer som bergsåkare, finns det säkert flera sportdirektörer som vill ha Nicklas i sina stall.

Direkt efter dopningsavslöjandet 2001 var Nicklas beredd att lägga av.

Men när den värsta besvikelsen lagt sig, återupptog han träningen. Han hoppades att straffet skulle halveras. Nu tog det åtta månader längre.

- Jag trodde det skulle lösa sig, men jag har inte känt mig säker. Så det här beskedet känns utmärkt, säger Nicklas.

Och det är en väl förberedd Nicklas som återkommer till tävlingsbanorna.

Att han tränar stenhårt intygar hans kompisar. De senaste sju veckorna har han varit nere i Monaco och tränat. Där har han, enligt uppgift, tränat sex timmar om dagen, sex dagar i veckan i Alperna.

- Det har blivit mycket distans för att få igång grundträningen och uthålligheten. Här nere blir det i stort sett bara körning i bergen. Så nu är jag bra på att köra långt och sakta, säger Nicklas och skrattar.

Den senaste veckan har han dock tagit det lugnare. För Nicklas har haft besök av sina föräldrar och dottern Moa.

- Jag vill ju umgås med henne när hon är här. Så de senaste dagarna har varit trevliga. Beskedet att jag får börja tävla igen och att få dottern hos sig, säger Nicklas.

Dottern Moa bor i vanliga fall hos sin mamma i Norge.

- Nu pratar hon norska så jag måste lära mig lite norska ord, avslutar Nicklas och skrattar gott.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons