Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredriksson nära världscuptitel

Annons

Mathias Fredriksson har börjat samla på placeringar strax utanför prispallen. Han missade knappt i alla individuella VM-lopp och följde upp med en femte plats i sprint i torsdags.

Lördagens fjärdeplats i Holmenkollen var dock den knappaste pallmissen på länge. Efter fem mil och drygt två timmars åkning skilde bara 1,4 sekunder till loppets ryske trea Andrej Nutrichin.

- Synd, Mathias avslutade riktigt starkt och tog in tolv sekunder på Nutrichin under de sista tre kilometerna, sade Per-Erik ''Peken'' Rönnestrand.

Fram till segrande estländaren Andrus Veerpalu var det nästan en minut och 20 sekunder.

- Inte mycket att säga om. Fem mil i klassisk stil är väl Veerpalus favoritdistans, sade ''Peken''.

Dominerade

Estländaren tog täten efter en mils åkning och behöll den ledningen i de återstående fyra milen. Det var ganska tung åkning i lördagsdimman i Holmenkollen och Veerpalu behövde ungefär två timmar och 17 minuter för att ta sig i mål. Det räckte för att vinna med knappt 35 sekunder till godo på stark spurtande hemmaåkaren Anders Aukland.

Förutom Fredriksson ställde Sverige upp med silver- och bronsmedaljörerna från VM-femmilen i Val di Fiemme för en vecka tidigare. Anders Södergren och Jörgen Brink gjorde som då, slog följe. Men den här gången blev utfallet sämre. Södergren blev tolva och Brink 17:e man.

- Godkänt, betygsatte förbundskapten Rönnestrand.

Att Mathias Fredriksson var dagens svensk var det ingen diskussion om.

- Han är så jämn - alltid med där framme, sade Rönnestrand beundrande.

Och trots pallmissen har svensken i praktiken säkrat segern i den sammanlagda världscupen. 50 friska poäng tickade in på världscupkontot och nu har Fredriksson ett försprång på 152 poäng till tyske tvåan Rene Sommerfeldt. (TT)

TT

Mer läsning

Annons