Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredriksson eller Elofsson? "Peken" tror Brink

Annons

I vinter kommer Världscupen att få en annan utformning än förra vintern. Åtta sprintlopp och långloppet Marcialonga kommer att räknas in bland de traditionella loppen i totalcupen.

- Det kommer att gynna en kille som Jörgen, gissar "Peken". Jörgen är mångsidig och kan vara med och slåss i toppen både på traditionella lopp och sprintloppen.

Fram till på onsdag finns hela landslaget på upptaktsmöte i Älvkarleby. Huvudsponsorn Vattenfall står för värdskapet ute på Laxön.

- Men jag sticker till Marbella på tisdag, säger Mathias Fredriksson. Jag tänker ta lite semester innan jag sätter igång med träningen på allvar. Jag känner mig inte speciellt "hungrig" just nu. Men det är långt kvar till nästa säsong, så aptiten hinner nog komma igen.

Inte heller Per Elofsson verkar heltänd ännu.

- Jag har både mentalt och fysiskt varit trött efter den här säsongen, säger han. Och jag tror inte att det blir någon toppsäsong för mig i vinter heller. Jag tänker skynda långsamt och ladda upp till nästa vinter. I vinter är det ju mästerskapsfritt, och inte så viktigt att vara i toppform.

Just nu håller Per på att ta körkort - för motorcykel.

- Jag har planer på att köpa mig en Honda, säger han. Jag körde en del knattekross som liten, och pysslar ju mycket med bilar. Men nu blir det en motorcykel också.

Per tänker heller inte göra något speciellt för att kunna vara med och slåss i sprintloppen.

- Nej, det är inte min grej, säger han. Det är svårt att lära gamla hundar sitta. Och mina muskler är sega - inte snabba.

Utom ibland, då det gäller att spurta?

- Jo, då kan det ju gå lite snabbare ibland.

"Peken" tar också fasta på att det är "mellanår" i vinter.

- Det skapar möjlighet till tester och experiment, säger han. I år satsar vi på två barmarksläger och tre snöläger fram till och med november. Och barmarkslägret i augusti blir tre veckor långt. Då ska vi upp på samma höjd som nästa OS - cirka 1 600 meter - och testa hur var och en, individuellt, reagerar på höjden.

Alla kommer dock inte att följa med på det lägret. Elofsson är tveksam. Fredriksson likaså.

- Vad ska jag dit att göra, säger Mathias. Jag vet ju redan sedan tidigare hur jag reagerar på hög höjd.

- Och ingen ska tvingas att vara med, säger "Peken". Det är tänkt att bli ett individuellt upplägg för var och en. Men det viktiga är att vi nu har tid att testa och prova.

Och lägg gärna "Pekens" tips för vintern på minnet:

- Det kan mycket väl bli Jörgen Brink som blir bästa svensk i Världscupen i vinter.

Mer läsning

Annons