Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik snabbast av alla

Annons

Inte ens Per Elofsson.

Och den mäktiga spurten förde upp Fredrik från en tiondeplats till en femteplats - som Dalarnas främste på distansen.

Nu blev skillnaden inte stor. Moras Håkan Nordbäck, bördig från Särna, trivdes utmärkt på hemmaplan med hemmapublik, och gjorde sitt bästa lopp på tre år. Han fick stryk med bara åtta tiondelar av Fredrik och slutade sexa.

- Nu kom den förbannade Östberg och knep femteplatsen, muttrade Håkan, när sent startande Fredrik överraskande slungade sig i mål på en betydligt bättre tid än väntat. Håkan stod just och blev intervjuad efter sin fina insats.

Nu var det naturligtvis ingen avvoghet mot Fredrik som lyste fram i den kommentaren. Snarare ett uttryck för en besvikelse över att inte ha fått bli bäst i Dalarna, när han äntligen fått till det ordentligt.

- Men det har varit fantastiskt positivt att ha fått åka med en hemmapublik på hemmaplan, menar Håkan.

- Det är klart att man tänder till då. Hoppas bara att det är ett tecken på att jag börjar få fart på skidorna igen.

Fredrik var också nöjd med sin långa slutspurt.

- Jag gick ut lugnt. Jag ville inte bränna ut mig igen, som i tremilen. Men jag kände mig synnerligen seg. Och det har jag gjort under hela SM. Men mot slutet började det släppa, och helt plötsligt kände jag att det tände till riktigt igen.

Så var det i SM i Gällivare i fjol också. Där kände sig Fredrik seg ända till sista grenen, femmilen. En gren där han då tog SM-silver.

- Så jag får väl hoppas att jag blir uttagen till VM och får köra sista grenen där också, femmilen. Det skulle tilltala mig storligen.

Nu blev det inte så. Fredrik blev bara reserv i VM-truppen.

- Men jag har en chans till. Det är att göra ett riktigt bra lopp i nästa världscupstävling i sprint, menar Fredrik. Då får jag kanske åka sprint i alla fall, och det skulle jag också gilla.

Fredrik har ett oerhört tävlingsaktivt år bakom sig, och tror sig veta varför han känner sig så seg nu.

- I och med att jag fått köra så mycket väldscupslopp, har jag åkt mera tävlingar hittills den här säsongen än jag tidigare någonsin gjort på en hel säsong. Det blir bara resande och tävlande och jag hinner inte träna så mycket emellan.

Det är ett problem till med det ständiga tävlandet.

- Jag måste göra så bra ifrån mig som möjligt hela tiden. Det gör att det är svårt att toppa sig. Hade jag blivit uttagen att åka VM i det traditionella laget, hade jag avstått sprint nu och i stället sökt mig till hög höjd för laddning och träning inför VM.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons