Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik och Anja ska ge Sverige VM-medaljer

Annons

Förutom att båda är mycket duktiga alpina skidåkare och hoppas på medalj i VM:s storslalomtävlingar (herrtävlingen på onsdagen, damtävlingen på torsdagen), så skiljer mer än förenar Nyberg och Pärson.

Nyberg, 33, är veteranen som sägs vara en av världens allra bästa tekniskt skickliga alpinåkare. Han har vunnit sju gånger i världscupen, men saknar mästerskapsmedaljer.

Anja Pärson, 21, är talangen som lever mycket på sin aggressivitet i åkningen. Hon har vunnit tio gånger i världscupen och har redan tagit fyra mästerskapsmedaljer på tre mästerskap.

Precis före jul föll Nyberg illa i storslalom i Alta Badia. Han fick en blödning i sätesmuskeln och en liten spricka i bäckenet och även om han ganska snart var på benen igen, så har han inte fått till skidåkningen.

- Han har inte kört tillräckligt aggressivt, bara på cirka 80 procent av sin kapacitet och en av orsakerna är att han varit lite rädd, säger tränaren Helmut Krug.

För att få Nyberg att köra mer aggressivt lurade Krug honom genom att släppa ut honom i en väldigt isig träningsbacke.

- Han var då tvungen att åka aggressivt. Första dagen gick det inte alls bra, men den andra dagen åkte han lika bra i den isiga backen som i vilken annan backe som helst, säger Krug.

Nyberg tyckte att det var bra att han blev lurad att köra i den isiga pisten.

- För då var jag tvungen att stå på för att få grepp. Jag har känt de senaste dagarna att jag börjat åka som jag vill åka, att jag utmanar mer, säger Nyberg, som vet att han har kapacitet att ta den efterlängtade mästerskapsmedaljen.

Anja Pärson slår verkligen inte

ur underläge, inte alls som inför förra VM för två år sedan, då hon hade kört ur mycket. Inför

det världsmästerskapet tränade hon som en tok för att kunna bevisa för andra och sig själv att hon kunde ta medalj. Det blev guld i slalom och brons i storslalom.

Inför VM i St Moritz tillhör Pärson storfavoriterna efter att ha vunnit de två senaste storslalomtävlingarna och de senaste slalomtävlingarna.

- Jag känner mig därför mycket lugnare i år. Och det är bra inför storslalomtävlingen eftersom jag där behöver vara avslappnad i åkningen, säger hon.

När Fredrik Nyberg tonar ner förväntningarna och låter andra få säga att han har kapacitet att lyckas, så säger Anja Pärson:

- Allting passar mig, jag är en bra mästerskapsåkare, jag är i form, är lugn, backen och snön passar mig och jag är taggad. (TT)

TT

Mer läsning

Annons