Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik kör för seger

Annons

- Jag fick två starter på mig att visa bättre resultat, annars var en flytt ur min träning aktuell, avslöjar Fredrik Linder.

Som antog utmaningen. Och lyckades. I dag är fyraårige Haddock en het segerkandidat i öppna V75-2.

- Jag har alltid känt styrkan i Haddock, men nu kan han även speeda bra, berättar Fredrik.

Hur förklarar du scenförändringen till det bättre?

- Jag läste om fransosernas tuffa intervallträningar och tänkte att det kunde vara en metod som skulle kunna passa, eftersom Haddock har en fransk pappa i Arnaquer, svarar han.

Och polletten ramlade ner. Haddock tände till på alla cylindrar och har definitivt imponerat på slutet. Dalaägde Haddock kommer till V75-starten med två raka segrar i bagaget.

- Kör de för sakta i täten attackerar jag tidigt, säger Fredrik och fortsätter:

- Vid segern i Gävle senast krossade Haddock motståndet från utvändigt ledaren. Då avverkade han sista 1 500 meterna efter 15,5 och hade ändå tussarna kvar.

Vilka är värst emot?

- Nasdaq Boy och Svanstedts (Elizar Laday) häst.

Fredrik har även treårsstoet Lady Crow till start i V75-4 och så här säger han om den chansen:

- Hon har gjort det bra i två starter efter en tids vila. Hon lever på sin fina speed och med maxklaff är det platschans. Hon möter ändå äldre konkurrenter nu.

- Lady Crows stora grej är annars Breeders´ Crown-semifinalen på Mantorp om två veckor.

Sedan ett år tillbaka huserar Fredrik Linder på Persos Gården i Näckenbäcken mellan Avesta och Sala.

Träningscampen omfattar 26 boxar och det finns tillgång till 20-talet hagar, fyra stora utedriftsplatser, en rundbana om 1 100 meter och en rakbana på 600 meter.

- På rundbanan trimmar vi in unghästarna, medan tävlingshästarna härdas på rakbanan och i en 900 meters krävande backe, utvecklar Fredrik.

Vintertid erbjuds perfekt träning på flertalet närliggande vintervägar.

- Vi trivs fint. Grannarna är goa och en av dem bjuder alltid på en grillad med bröd under träningspassen, säger Fredrik och skrattar gott.

Unge herr Linder har kapacitet att lyckas som tränare. Och han lämnar heller inget åt slumpen för att klara målsättningen. Senaste "tricket" är egen mental träning.

- Jag har anlitat experthjälp för personlig mental träning. Min analysförmåga har därmed blivit bättre och i dag är jag inte lika impulsiv som tidigare, då jag många gånger tog förhastade beslut på grund av en allt för stark självkritik.

Fredrik Linder har alltid varit en cool kille. Nu är han dessutom mentalt starkare och självförtroendet strålar, jämfört med hur det var får ett år sedan, då Fredrik tog ett break som kusk under ett par månader.

I dag kan solen komma att skina ytter- ligare på Fredrik i händelse av seger för egna träningen Haddock i V75-2.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons