Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från VM hem till elitserien

Annons

Då Mora tog steget in i hockeyns finrum befann sig Martin i Minsk för att spela VM. Han hade dock full koll på att avgörandet skulle ske på självaste Påskafton. Tillsammans med Småkronornas materialare, Yngve Frost, också han boende i Mora, höll de kontakt med hemorten.

- "Flingan" (Frost) ringde hem för att höra hur det gick för Mora. Vi fick höra att de slagit Hammarby och sedan fick han ett SMS, där det stod att det blev elitserien. Det var en skön känsla att få det beskedet och då ville man bara hem och vara med på firandet.

Men något större party blev det inte för herrar Gudmundsson och Frost. De var upptagna av VM, långt från elitseriefirandet i Mora.

Innan turneringen i Vitryssland hoppades Martin på att få komma hem med en VM-medalj. Han var dock medveten om att det skulle bli tufft och Småkronorna mötte också ett allt för övermäktigt motstånd.

Sverige kom trea i sin grupp, men åkte sedan ut mot Tjeckien i kvartsfinal. Det blev till slut en femte plats.

- Jag tycker det är godkänt. Ryssland tog guldet och det var väntat. Övriga lag som kom före oss, Kanada och USA, var också snäppet bättre än oss, menar Martin.

Själv ger han sig också godkänt betyg, även om Dalarnas enda bidrag i truppen tvingades gå mållös från VM. Facit blev tre assistpoäng.

- Men jag är helt klart nöjd. Jag fick mycket speltid och tyckte det stämde bra.

Nia, sjua, femma och femma igen, är U18-lagens placeringar de senaste åren i VM.

- Det var viktigt att vi slog Slovakien i match om femte plats. Juniorhockeyn har ju varit lite på dekis de sista åren, men nu har vi visat att vi är på väg uppåt igen.

Enligt Mora IK har Martin kontrakt med klubben, men själv känner han en viss osäkerhet inför framtiden.

- Något kontrakt har jag väl inte direkt och jag vet inte hur det blir. Jag har varken pratat med Harald (Lückner, tränare) eller Janne (Simons, klubbdirektör) och vet inte hur de tänkt sig med mig.

Att som 18-åring (fyller i augusti) slå sig in i ett elitlag blir ingen lätt uppgift.

- Nej, det lär det inte bli, men jag får ta det som en utmaning. Att få hamna i en fjärdefemma skulle vara helt okej, men vi får väl se om de vill satsa på mig, säger MIK:s forwardstalang.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons