Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från vatten till snö

Annons

Men nu blir det åka av på fruset vatten också. Petter Hedlund är uttagen till de dövas olympiad i Sundsvall, de 15:e Winter Deaflympics.

- Jag har åkt snowboard i många år. Det är nog 15 år sedan jag fick min första bräda. Men jag har aldrig tävlat i snowboard tidigare, säger Petter.

Petter ställde för skojs skull upp i ett landslagstest i snowboard till dövlandslaget.

- Och det gick bra. Vi var 15 deltagare som testades, och de som plockade ut laget ansåg att det inte var någon tvekan om att jag platsade bland de fem som skulle plockas ut.

Egentligen skulle Petter åka både halfpipe och de alpina grenarna storslalom och parallellstorslalom. Men i januari vurpade han ordentligt.

- Bröt visst några revben, förklarar Petter, och ser generad ut.

- Det gör att jag inte kunnat träna så mycket halfpipe, så jag får nöja mig med att starta i de andra två grenarna.

Petter är duktig på brädan. Hur duktig vet han dock inte, han brukar ju inte tävla.

- Men jag tror, att om jag fick tid att träna ordentligt, skulle jag nog kunna ge det "hörande" landslaget en match också, säger han.

Men som det är nu, ser han snowboard som något kul att hålla på med vintertid.

- Men jag tänker göra mitt bästa i tävlingarna i Sundsvall, slår Petter fast. Jag siktar på att vinna. Sen får vi se hur långt det räcker.

Mästerskapstävlingar i snowboard för döva arrangeras också, både i form av EM och VM.

- Och landslagsledningen tycker att jag ska vara med där också så småningom, säger Petter.

Men några planer på att ge upp karriären på vattenskoter sommartid har han inte. Även det tänker han fortsätta med. Liksom vattenskidgrenen wakeboard, som han också sysslar en del med.

Hela tiden vi samtalar får Petter, som är i det närmaste totalt döv sedan födseln, hjälp att tolka intervjun av sin bästa kompis, Mattias Pettersson.

- Petter är en kille med fart och fläkt, säger Mattias. Det är kul att hänga med honom. Han är duktig i det mesta han sysslar med.

Kanske hänger Mattias med Petter till Sundsvall också. Tävlingarna startar redan den 25 februari, men Petter deltar i sin första tävling, storslalom, först den 5 mars. Sedan åker han parallellslalom den 7 mars.

Kanske blir han lika duktig i snowboard som i vattenskoter. Vi får hålla tummarna för honom.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons