Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frän kritik mot Falun

Annons

- Kritiken var omfattande, men själv gör jag bedömningen att det mesta handlar om ren politik. FIS vill ha så många tävlingar som möjligt i mellan-Europa, där publikintresset är som störst, säger Björn Lundqvist, ledamot i Svenska Skidförbundets styrelse och svensk representant i FIS kalenderkommitté, gällande backhoppning.

Det var vid ett möte i tyska Garmisch-Partenkirchen i början på april, som beslutet att stryka Faluns tävling ur tävlingskalendern togs.

Någon kritik mot Falun som arrangör hade inte lämnats innan, utan den fick Björn helt sonika ta emot på mötet.

- Jag blev mycket upprörd över tillvägagångssättet. Det är ett oskickligt beteende från FIS sida att inte få ut rapporter med kritik mot en enskild arrangör till alla berörda inför ett möte. Nu fick jag ta emot all kritik på plats, och jag kan väl säga att ordväxlingen var kraftig.

Till slut kunde Björn få papperet där FIS och backhoppningens race director - Walter Hofer - skrivit ned vad kritiken bestod i.

Vilka punkterna var ser ni i faktarutan här bredvid.

- Många av punkterna är osakliga, som den om att Falun hade för lite personal att tillgå för snöpreparering. Hade det behövts hade vi kunnat kalla in en stor trupp av människor med kort varsel. Den beredskapen fanns, säger Björn Lundqvist.

- Dessutom kom FIS med synpunkter på att en tävling ingående i Continental Cup blivit inställd, och att ingen reservort fanns utsedd. Men vid det tillfället var snöbristen ett problem i hela landet, fortsätter Björn.

Om två veckor - vid FIS-kongressen i slovenska Portoroz - ska ett slutgiltigt beslut om Faluns vara eller icke vara som tävlingsarrangör i backhoppning tas.

Svenska Skidförbundet gör allt för att Falun ska få tillbaka sin berövade tävling.

- Vi uppfattar det hela som att FIS inte är med och verkar för backhoppningens vara i Sverige, vilket vi tycker är fel. Därför kräver vi att Falun får tillbaka sin tävling, säger Björn.

Inför FIS-kongressen i Slovenien har Svenska Skidförbundet - läs Björn Lundqvist och förbundsdirektör Mats Årjes - gjort en skrivelse.

- På försättsbladet tar vi upp det som jag nyss sade om att inte FIS vill vara med och verka för backhoppningens utveckling i Sverige. I själva rapporten framför vi en hel del kritik, bland annat om att FIS egen rapport om kritiken mot Falun inte kommit skidförbundet tillhanda i tid. Kritiken vi framför är saklig.

- Men jag räknar ändå med att

det kan bli en del bråk då kritiken i sig är ytterst kraftfull, säger Björn och tillägger avslutningsvis:

- Backhoppningen i Sverige är redan svag och den blir inte starkare av att FIS gör allt för att sopa den av banan...

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons