Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidens domarhjälp

Annons

Roro är själv aktiv fotbollsspelare och genom åren har han åtskilliga gånger irriterat sig på att avståndet från bollen till muren vid frisparkar varierar.

- Vi ser olika ut och en meter är ju olika från domare till domare. Med den här pipan kan du mäta ut exakt avstånd. Den talar direkt om när avståndet kommit upp i nio meter, berättar Roro.

För snart tre år sedan började han fila på uppfinningen och nyligen lämnade han i sin patentansökan till patent- och registreringsverket.

- Jag är ensam om den här uppfinningen i hela världen så om fyra-fem månader ska patentet förhoppningsvis vara klart.

Men vägen från de första trevande stegen till där han är i dag, med inlämnad patentansökan och en färdig prototyp på pipan, har varit både lång och krokig.

- Utan Ulf Wahlberg på Almi hade jag aldrig fixat det här. Sedan har jag tagit lån och fått hjälp av ett företag i Vikmanshyttan, Kryator, med utformningen av prototypen.

I ett första skede ska den kombinerade visselpipan och klockan förutom att blåsa i användas till två saker: att mäta upp exakta avstånd vid frisparkar och att hålla reda på tiden och bland annat vibrera när 45 minuter spelats.

- Det här ska se som ett hjälpmedel till domarna och så småningom kommer den att byggas ut med flera funktioner. Det finns i princip inga gränser för hur mycket man kan lägga in i den, men vad nästa steg blir vill jag inte avslöja.

I förra veckan var Roro i Göteborg och mötte Bo Karlsson, ordförande i domarutskottet och den allsvenske domaren Daniel Stålhammar.

- Båda var verkligen positiva till den nya pipan och Bosse Karlsson sade att det här var framtiden för domarna.

Även Leif Sundell, allsvensk domare från Borlänge, har tittat på den nya domarpipan och är försiktigt positiv.

- När det gäller elektroniken och de tekniska finesserna så ser den intressant ut för framtiden. När det gäller själva visselpipan och avståndsmätningen är jag mer kluven.

- Pipan känns svår att bita fast och jag tycker inte avståndsbedömningen vid frisparkar är något stort problem. Sedan har det lite att jobba med när det gäller storleken, den behöver bli mindre än den är i dag, säger Sundell.

Pipan kommer att testas i ungdomsturneringen Dalecarlia Cup i juli och så småningom kanske den är mogen för större matcher.

- Min dröm är att få tag i en riskkapitalist som ger möjligheter att starta en serietillverkning av pipan i Sverige. Sedan vore det förstås inte helt fel om vi fick se pipan i VM i Tyskland nästa år, säger Roro.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons