Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden på läger

Annons

I längdlandslagets juniorlag och så kallade U-23 lag ingår ett 30-tal åkare som under den här veckan tränar tillsammans på Idre Fjäll. Men det utmanande greppet är att alla de åkare som inte nominerats i någon av skidförbundets träningsgrupper också bjudits in till lägret.

- Det här är ett försök med ett öppet läger och gensvaret blev större än vad vi väntat, säger Ola Rawald, som tillsammans med Lars Selin och Robin Johansson basar för barmarkslägret.

Utöver de 30 åkarna som kallats till lägret och som ingår i lagen så finns ytterligare 30 åkare på plats. Egentligen skulle det varit ändå fler men några återbud på grund av sjukdom gjorde att det kom att stanna vid just 30 åkare.

- Det här är en jättebra chans att få mäta sig med de allra bästa, menar Maria Gräfnings, falutjej som tävlar för Domnarvet och som nu vill visa att hon är värd en plats i ett kommande landslag.

De som anmält sig själva eller via sin klubb får betala några tusenlappar, men då får de både mat och logi samt framförallt träna med Sveriges bästa tränare som ledare.

Lägg därtill att de får matcha de åkare som förbundet valt att satsa på.

- Just det gör att många klarar av att lyfta sig en bra bit då de vill visa att vi gjort fel när vi inte nominerat just de i våra lag, skrattar Ola Rawald.

- Sedan handlar det också om att vi bättre lär känna alla ungdomar, något vi kommer att ha nytta av under vintern, säger Robin Johansson.

På Idre Fjäll handlar det om tuff träning, men framförallt en hel del teori.

- Vi jobbar med att lära ut styrketräning till exempel, säger Lars Selin, som nu ska se till att även de svenska längdskidåkarna lär sig använda en skivstång och bygga rätt muskler.

Muskler som behövs i den moderna skidsporten och då inte minst i sprintgrenarna.

Under lägret kommer landslagets förbundskapten, Inge Bråten att berätta om vad som krävs för en elitsatsning. Anders Bergström som är Nordisk chef på skidförbundet ska dela med sig av sina erfarenheter från sin karriär, liksom presentera de tankar som styr skidförbundets längdlandslag.

Men framförallt handlar det om tuffa träningspass med rullskidor på vägarna runt Idre Fjäll.

För de nominerade landslagsåkarna gäller det nu att än mer visa att man är värd platsen i laget.

Det finns 30 åkare därtill som vill visa att svensk skidframtid inte enbart består av de som redan nominerats.

- Visst finns det en framtid, även om det varit några tunga år.

- Det gäller bara att de åkare som är här i Idre och som ska ta klivet upp i eliten får de rätta förutsättningarna.

- Men också att de är beredda att satsa på att bli bäst, säger Ola Rawald.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons