Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågetecken rätades ut

Annons

Dämed kunde landslagsledaren Robin Johansson sätta ett litet kryss framför Peters namn även om den slutliga uttagningen till VM inte sker förrän kommande helg efter SM i masstart i Alfta.

Redan VM-klare Tomas Löfgen, som lämnat Bjursås för Fältjägarna i Östersund, vann lördagens klassiska distans 21 km i Torråsen utanför Östersund i tungt nysnöföre.

Ändå gjorde han inget av sina bättre lopp, men det berodde mest på att han redan har sin landslagsplats säkrad i likhet med förkylde klubbkompisen Bertil Nordqvist.

- Jag var inte riktigt tänd och fick inget bra flyt, medgav Tomas, som också tappade någon minut på en misslyckad gening.

- Det var bara en kort sträcka mellan två spår, men jag sjönk ner till knäna i nysnön, berättade han.

På kortdistansen i betydligt snabbare före i Stugun blev Tomas tvåa.

- Jag kände mig rätt sliten efter lördagen, förklarade han.

Av dalaåkarna gladde Domnarvets Tobias Åslund med en fin andraplats på klassiska.

- Det gick så tungt att jag kunde orientera utan att stressa, sade Tobias, som inte gillar snabbföre.

Fjolårets juniorvärldsmästare David Andersson åkte bra speciellt på klassiska distansen men behöver ännu något år innan han etablerar sig i seniorlandslaget.

Problem med landslagsplatsen kan också Claes Turesson, Kvarnsveden, få.

Normalt skulle han vara given till VM i Bulgarien om en knapp månad, men körtelfeber under hösten har satt ner krafterna.

Däremot kan älvdalingen Bengt Leandersson, Kvarnsveden, fixa VM-platsen med en bra insats i masstarten. Nu hade han otur med ett skidbrott på klassiska men kom igen med en tredjeplats på kortdistansen.

Bland damerna hade dalatjejerna inte så mycket att hämta då JVM-ettan och nyblivna senioren Maria Bergqvist prioriterar Vasaloppet, där hon ska vara kranskulla.

- Hon tränar som bäst för 100 meter sprint med lagerkrans, säger damernas landslagsledare Erica Johansson, som kunde glädja sig åt att dam-esset Lena Hasselström närmar sig storformen.

- Lena ser starkare ut i år, och blir det mycket stakåkning blir hon hyperfarlig på VM, tror Erica.

GÖSTA NILSSON

Mer läsning

Annons