Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsskolor lockar traktens unga

Annons

En av klubbarna som är först ut med fotbollsskolan är Smedjebackens FK. Mikael Skytt, ansvarig i SFK, kan räkna in 122 barn i åldrarna 7-13 år.

-Det är första året vi anordnar nu, men jag tror inte att det blir det sista, säger han belåtet.

De något större barnen tar plats på fotbollsplanen. Det är dags för en riktig prestigematch. Tjejerna mot killarna. Några hundra meter bort har de mindre barnen fått lägga bollen åt sidan en stund och "svalkar sig" med ett vattenkrig.

Att fotboll är något som engagerar även på en nivå långt under VM är glasklart. De lokala fotbollsklubbarna lägger under en knapp veckas tid beslag på nästan varje barn i kvarteret. Totalt deltar fler än 520 barn i traktens fotbollsskolor. Ludvika FK är störst med 171 deltagare trots att deltagarantalet blivit mindre.

-Det beror kanske på årskullar, säger LFK:s ansvarige Torbjörn Hellström. Det är väldigt lite 12-13-åringar i år.

SFK däremot, har hamnat lite högre än kalkylen. Eftersom det är deras första fotbollsskola har de inget att jämföra med och med dem som nykomlingar höjs antagligen det totala antalet i år.

På fotbollsplanen har tjejerna spelat sig fram till avslut. Skottet kommer, men målvakten räddar och ett besviket sorl hörs bland avbytarna. Seger eller inte, bägge lagen kan nog se fram emot en ny match nästa år.

MAGNUS ÖSTLUND

Mer läsning

Annons