Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen en lek för Farnerud

Annons


- Man ska aldrig vara rädd för att ha bollen. Det får man inte vara, säger den färske landslagsdebutanten.

Jättetalang, största tonårslöftet i svensk fotboll just nu, kan bli hur bra som helst.

Välj vilket.

Det har sagts och det har skrivits så om 18-åringen från Landskrona bra länge nu.

Allsvenskan fick se drivet i steget, tekniken, passningarna, finterna och ett och annat ruggigt distansskott dammas av med vänsterfoten förra säsongen.

En vecka i Bangkok har gett ännu större täckning åt alla superlativer. Det är inte frågan o m utan n ä r Alexander Farnerud spelat till sig en plats i fotbollslandslaget.

Om det är många överens.

En naturligt vänsterfotad spelare med fart under fötterna och förmåga att ''göra sin gubbe'' - hur många sådana finns i svensk fotboll?

Just det.

Förbundskaptenen Tommy Söderberg säger:

- Vilken otroligt spännande spelare. Jag är glad att det kommer fram en sån spelare.

Men att plötsligt hamna på var mans läppar kan ibland vara en tung börda att bära för en tonåring. Allt för många talanger har fastnat på det sista trappsteget, inte minst för att de dukat under för egna och andras förväntningar.

Hur hanterar du allt beröm, rubrikerna, intresset för din person, Alexander?

- Det är bara inspirerande att få uppmärksamhet, jag ser det så. För mig handlar det hela tiden om att fortsätta utvecklas och förbättra mitt spel.

Självklart är det ingen nackdel att som Alexander ha en storebror som redan gått igenom samma process. Pontus var 18 år när han flyttade till Monaco 1999.

Proffskontraktet med Olympique Marseille sprack i sista stund när Landskrona krävde några miljoner mer än de 18,5 som fransmännen ville ge.

Det smärtade i ett ungt hjärta. Men taggen tycks inte sitta kvar.

- Man kan inte gräva ned sig. Jag har lagt det bakom mig, släppt det. Och hade jag kommit ut hade jag ju inte fått vara med här och visa upp mig, säger Alexander. (TT)

HENRIK SKIÖLD

Mer läsning

Annons