Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helin debutant i landslagstruppen – Gråhns och Hurtig får fortsatt förtroende

Dalaspelarna Hanne Gråhns och Lina Hurtig får fortsatt förtroende i landslaget.
Debutanten Irma Helin är utropstecknet i Pia Sundhages hösttrupp.
Men 22-åringen utmärkte sig redan som 15-åring – på ett elitflickläger.
– Gör man helikopterfinten för mig, då gör man intryck, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Annons

EM-biljetten till nästa sommar säkrades utan problem.

Nu börjar Sveriges förbundskapten Pia Sundhage uppladdningen för vad som ska resultera i en ny svensk mästerskapsmedalj. I höst spelar landslaget två träningslandskamper, mot Iran den 20 oktober och mot Norge fyra dagar senare, och det största utropstecknet i truppen är Piteåspelaren Irma Helin, 22, som debuterar.

– Hon blev väldigt, väldigt glad när jag ringde, säger Sundhage.

Irma Helin debuterade i allsvenskan 2010, då för Djurgården som hon spelade för fram till 2015 när hon flyttade till Piteå. Hon är en kreativ mittfältare – en sådan spelare som Pia Sundhage letar efter.

– Hon är med för att hon spelar bra fotboll i Piteå och Piteå ligger trea i serien. Hon är en teknisk fotbollsspelare, det är väldigt roligt att se, säger Sundhage.

Lina Hurtig.

Assisterande förbundskaptenen Lilie Persson såg Irma Helin redan som 15-åring på ett elitflickläger där mittfältaren representerade Stockholm.

– Hon gjorde en helikopterfint mitt framför ögonen på mig. Det är nog den enda på ett elitflickläger som jag sett göra det. Det var väldigt speciellt och karakteristiskt för henne som spelare. Hon är en bolltrollare med en väldigt fin teknik. Men det räcker ju inte bara med det – och nu börjar också alla andra bitar falla på plats, säger Persson.

I truppen, som är extra stor den här gången, är ytterbacken Lina Nilsson tillbaka efter att ha gjort bra insatser med guldjagande Rosengård. Däremot saknas talangen Stina Blackstenius som ska förbereda sig för kommande U20-VM.

Det är första gången som det iranska damlandslaget spelar en landskamp i Europa. Norgematchen spelas på bortaplan.

– Jag vill se de nya spelarna i den här miljön, och fortsätta jobba med vårt anfallsspel. I Norgematchen kommer vi också att få bra svar försvarsmässigt. Vi har bra bilder från matchen mot Danmark, vad vi behöver göra för att det ska stärkas upp, säger Sundhage.

Lina Hurtig, från Avesta, missade såväl OS som EM-kvalmatcherna i september på grund av idoga skadebekymmer, men får nu nya chanser i landslaget, då hon är en av de uttagna anfallarna.

Hedemorafostrade Hanne Gråhns, som var OS-reserv och gjorde a-landslagsdebut mot Slovakien i september, är även hon uttagen i truppen. (DT-TT)

TruppenMålvakter: Hilda Carlén, Piteå, Jennifer Falk, Göteborg, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson, Linköping, Emma Berglund, Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanne Gråhns, Kif Örebro, Amanda Ilestedt, Rosengård, Lina Nilsson (Rosengård), Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare/forwards: Petra Andersson, Eskilstuna, Emilia Appelqvist, Djurgården, Kosovare Asllani, Manchester City, Lisa Dahlkvist, Örebro, Malin Diaz Pettersson Eskilstuna, Pauline Hammarlund, Göteborg, Irma Helin, Piteå, Lina Hurtig, Umeå, Sofia Jakobsson, Montpellier, Josefin Johansson, Piteå, Mimmi Larsson, Eskilstuna, Elin Rubensson, Göteborg, Lotta Schelin, Rosengård, Olivia Schough, Eskilstuna, Caroline Seger, Lyon.

LÄS ÄVEN:

Gråhns förlänger med KIF Örebro

Hanne Gråhns om OS-äventyret: "Fattar nästan inte vad jag varit med om"

Hanne Gråhns otroliga resa – från Elitettan till landslaget på ett år: "Med lite inställning och attityd kan man ta sig långt"

Lina Hurtig kan tvingas halvera sin lön: "Har tagit fram ett förslag"

Daladuo i Sundhages landslagstrupp

Mer läsning

Annons