Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsförbundet kan skrota Elitlägret – efter distriktens protester: "Svårt att avgöra vad som är talang"

För många fotbollstalanger är det drömmen att komma med. För andra en mardröm att missa. Nu kan Svenska Fotbollförbundet skrota Elitlägret för 15-åringar.
– Det är så otroligt svårt att avgöra vad som är en talang, säger Pär Jonsson, ordförande i Dalarna.

Annons

Pär Jonsson och Emil Forsberg är två som vänder sig emot Elitlägret.

Distrikten börjar vända sig emot Svenska Fotbollförbundets modell med ettelitläger för 15-åringar. Skåne och Halland har redan uttalat att de funderar på att helt enkelt strunta i att skicka sina bästa 15-åringar.

SVT har gjort en stor granskning bland merparten av distrikten. Och Skåne/Halland får medhåll på många håll, bland annat från Dalarna.

– Vi kompletterade i år med att direkt efter lägret kalla in ett 40-tal spelare som inte fick åka till Halmstad och vi fick väldigt positiva reaktioner. Det är så otroligt svårt attavgöra vad som är en talang, för att inte ungdomarna ska tappa motivationen så bestämde vi oss för att kalla in fler, säger Pär Jonsson, ordförande i Dalarna.

Även landslagsstjärnan Emil Forsberg vänder sig emot lägret. Han tog sig själv till eliten, ävenom han inte kom med på Elitlägret.

– Just då är det jobbigt, man kommer inte med. Och Halmstad är väl den grejen man ska komma med till föratt få en liten bekräftelse på att man är bra.

Han menar att om du är bäst som15-åring, behöver det inte innebära att du är bäst som senior.

– Just Halmstad är en stor grej för många och kommer man inte med där så tar många det som ett tecken på att man inte duger. Men så är det inte. Man är 15 år, man är bara barnet. Det blir för seriöst, säger han till SVT Sport.

Förbundet har inlett en utredning och kommer ta upp frågan på förbundsmötet i mitten av december, bekräftar Karl-Erik Nilsson, SvFF:s ordförande.

Mer läsning

Annons