Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt oförsonlighet i Zimbabwe

Annons

Den hårda linjen från Zimbabwes regering fortsätter men Sveriges ambassadör, Sten Rylander, räknar ändå inte med att bli utslängd ur det afrikanska landet.

Biståndsminister Gunilla Carlsson tror inte heller att hotet om utvisning kommer att verkställas. Hon ser inte heller någon överhängande risk för att Sveriges representanter i Zimbabwe utsätts för fysiskt våld.

Det var i måndags som Rylander och flera andra västländers ambassadörer blev uppläxade av Zimbabwes utrikesminister som hotade med utvisning om de fortsätter att lägga sig i vad som händer i landet.

Skälet till utrikesministerns vrede var att ambassadörerna förra söndagen var mycket aktiva när zimbabwisk polis grep och misshandlade oppositionspolitiker, bland andra ledaren för Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) Morgan Tsvangirai. Diplomaterna besökte sjukhus och polisstationer i Harare för att leta rätt på inlagda demokratiaktivister och ta reda på hur illa skadade de var.

Under natten till tisdagen frigavs Arthur Mutambara, ledare för en annan fraktion inom MDC. Mutambara greps och misshandlades svårt på Harares flygplats i veckoslutet när han skulle lämna landet. Även andra framträdande oppositionspolitiker har den senaste veckan gripits och misshandlats när de av olika skäl försökt lämna landet.

SADC har genom åren annars uppfattats som väldigt svagt inför krisen i Zimbabwe. När västvärlden närmast unisont fördömt president Robert Mugabes och hans brutala regim har SADC-länderna valt att tiga om våldet.

Men små, små tecken börjar komma på att tålamodet håller på att tryta även hos Mugabes mest trogna vänner. Enligt Rylander var det helt klart att Tanzanias utrikesminister som träffade Mugabe i förra veckan inte delar dennes uppfattning om att det ytterst är västvärlden med Storbritannien i spetsen som ligger bakom krisen i Zimbabwe.

TT

Mer läsning

Annons