Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt drama i topp och botten

Annons

Precis vad Tom Prahls ljusblåa gäng behövde.

Bara seger och tre poäng gällde för Malmö FF för att hålla liv i guldstriden, som nu kommer att avgöras på lördag i Halmstad och Borås när allsvenskan 2002 sätter punkt.

- Nu tog vi tillbaka den heder som vi tappat i höst. Vi hade bättre speed, bättre spel och höll nollan för andra matchen i rad, sade Malmös tränare Tom Prahl, guldmakare i Halmstad 1997 och 2000.

Djurgården leder med tre poäng, men har sämre målskillnad än MFF, som måste besegra Halmstad samtidigt som Djurgården förlorar mot Elfsborg på Ryavallen.

- De ligger i vinnarhålet och behöver en poäng. Vi måste vinna. Men de spelar Uefacup mot Bordeaux i morgon (läs tisdag) och sedan har de bara ett par dagar att hämta sig. Det är inte så lätt.

Malmö FF var laddat på måndagskvällen. Publiken, 12 997 på Malmö stadion, också. Det är 14 år sedan senaste guldet.

Tom Prahl satte upp tre i anfallet och hade tre på mittfältet, som inte lyckats alls i höst med fyra spelare i bredd. Därmed fick Malmö FF bra spets i kontringarna och det var också Peter Ijehs och Niklas Skoogs nye anfallspartner Markus Rosenberg som slog djupledspassningen till Peter Ijehs ledningsmål.

- Ja, det slog väl ut, första målet är en frukt av att det. Vi körde 4-3-3 i Halmstad när vi tog guld 1997, men kunde aldrig kopiera det, sade Tom Prahl.

Vid 1-0-målet hade det gått tio minuter, som AIK dominerat med fint passningsspel men utan att komma i riktiga mållägen.

Matchen var bra, spelet flöt för båda lagen inledningsvis men AIK var det bollhållande, kortpassande medan MFF satsade på kontringar.

Första halvleks tekniska nummer stod Peter Ijeh förr. Han kroppsfintade Per Nilsson, AIK-mittbacken, snurrade honom en gång till och det hela ledde till MFF:s 2-0 efter knappt fyrtio minuter.

Bollen gick till hörna och den nickade Malmös mittback Daniel Majstorovic i mål. Snyggt, och lika snyggt av hörnläggaren Hans Mattisson.

Tio minuter efter pausen var AIK nära att reducera, men Andreas Andersson, i friläge, sköt i burgavelns utsida när han kom loss till höger om Mattias Asper.

Daniel Majstorovic punkterade matchen med sitt andra mål för kvällen. Med en halvtimme kvar nickade han in 3-0 på en hörna.

Inhopparen Andreas Yngvesson hade bara varit på planen i fyra minuter när han helt frispelad satte 4-0. Ijeh hann med att göra sitt 24:e mål för säsongen fram till 5-0.

IFK Göteborgs 1-0-segern mot Hammarby gav Änglarna ny luft under vingarna.

För Hammarby kan det betyda ett kliv från tronen som svenska mästare till superettan.

De kom till Stockholm med stukat självförtroende och svårast möjliga läge. När Göteborgsspelarna lämnade Söderstadion var det med tre poäng och nytt hopp.

För det här var en seger som betydde att allsvenska avslutningen blir högdramatisk.

Nästan samtidigt som Patric Andersson gjorde 1-0 på Söderstadion i 86:e minuten, gjorde Örebros Mirza Jelecak 2-2 borta mot IFK Norrköping. (TT)

Inför sista omgången lördagen 2 november är nu situationen följande:

IFK Norrköping har 26 poäng och ligger på nedflyttningsplats. Möter GIF Sundsvall på bortaplan.

IFK Göteborg har 28 poäng, ligger på kvalplats och möter redan klara jumbon Kalmar FF.

Hammarby har 29 poäng, ligger därmed precis över kvalstrecket och ska möta Landskrona, som även de med 30 poäng är inblandade i bottenstriden efter förlust mot Örgryte.

TT

Mer läsning

Annons