Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt debatt om taksnitt i speedway

Annons

Det kommer med all säkerhet bli en härlig motorfest i kväll, men det många kommer att diskutera är den tänkta sänkningen av snittaket.

Det var under GP-tävlingen i Avesta i våras som Svenska Motorcykelförbundet, SVEMO, tog ett beslut om att sänka snittaket från 44,2 till 42,3 för att rädda klubbarnas ekonomi.

- Men tidigare under våren har det varit möten där klubbarna var överens om att taksnitten skulle sänkas men inte med hur mycket, säger Einar Kyllingstad, lagledare för Rospiggarna.

Rospiggarna är för en sänkning och tycker att matcherna då skulle bli på lika villkor.

En sänkning av snittaket kan innebära att de klubbar som har högt taksnitt kommer att lämna ifrån sig en förare, som då kan gå till någon annan klubb.

- Det skulle inte behöva vara någon utav de bästa förarna, säger Einar Kyllingstad.

Förutom Masarna är det Smederna, VMS Elit och Kaparna som vill behålla dagens sammanlagda förarsnitt på 44,3.

I år fick inte Valsarna tag på någon toppförare och de ligger just nu hopplöst sist i tabellen.

Vissa matcher har varit rent tråkiga för att ett av lagen har varit helt överlägset.

- Om lagen blir mer jämna skulle matcher bli mycket roligare att se, jämfört med dem då matcherna slutar 70-26, står det i ett inlägg på Masarnas hemsida i deras gästbok.

Snittersättningen per inkörd poäng ligger mellan 2 500 och 3 000 kronor. Om man räknar med att ett snittvärde är 2 500 så skulle segern mot VMS Elit i tisdags kostat Masarna 140 000 kronor.

- Jag har inget emot att killarna tjänar stora pengar, det är de värda med tanke på hur kort karriären är. De måste ju hinna lägga undan lite pengar men visst har det varit och är förarnas marknad, säger Per Jonsson som var världsmästare 1990 till Göteborgsposten.

- Genom att sänka taksnittet blir det på lång sikt klubbarnas marknad och inte förarnas marknad, berättar Rospiggarnas lagledare Einar Kyllingstad.

MATILDA BUSKE

Mer läsning

Annons