Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första offret i fotbollsbråk

Annons

FOTBOLL/STOCKHOLM.

Bråk mellan fotbollshuliganer har skördat sitt första dödsoffer i Sverige. Den 26-årige man som misshandlades före matchen mellan AIK och IFK Göteborg i Stockholm i måndags dog av sina skallskador på fredagen. Polisen drar nu i gång en mordutredning, men har ingen misstänkt för dådet.

På fredagsmorgonen klockan 06.37 dödförklarades den 26-åring som blev slagen och sparkad i huvudet vid måndagens sammandrabbning mellan grupper ur AIK:s och IKF Göteborgs supportergäng i en park på Södermalm. Trots intensiva försök lyckades inte personalen vid Karolinska sjukhuset i Solna rädda hans liv.

- Vi rubricerar brottet som mord. Skälet till det är att den eller de som utfört detta mycket kraftiga våld bör ha insett att det kunde få den här följden, säger Ulf Göranzon, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Fyra man vid supporterpolisen arbetar för närvarande med utredningen.

Efter helgen förstärks gruppen ytterligare. Tips från allmänheten, vittnesuppgifter och rykten som sprids via Internet kollas upp, men hittills har spaningarna inte resulterat i några konkreta misstankar mot någon.

Kollegorna i exempelvis Göteborg och Helsingborg bistår med kunskap baserad på egna bittra erfarenheter av huliganbråk.

Supporterpolis Östen Gustafsson i Göteborg säger till TT att de så kallade firmorna är egna grupperingar bland sportklubbarnas supporterskaror - med egna regler för hur överenskomna slagsmål ska gå till.

Ofta, som vid bråket i måndags, har firmorna i förväg bestämt var och när de ska göra upp.

- Man får en sådan kolossal kick vid uppladdningen, planeringen och vid genomförandet att det nästan är som en drog för dem. Grejen är att man får den här jättekicken och vad vi förstår är det mycket det som är drivkraften, inte hatet mot motståndaren, säger Östen Gustafsson. Han säger också att grupperna själva tycker att utvecklingen har börjat gå för långt, att allvarlig misshandel bryter mot deras egna interna regler. Malmö FF hade på 1980-talet Sveriges mest ökända fotbollsfans.

För tio år sedan började ligisterna kartläggas. De trycktes bort av polisen, klubben och de skötsamma supportrarna.

Peter Åhlander är MFF Supports ordförande. Han tycker att det är hög tid för andra klubbar att agera på liknande sätt, och vägra att ha rötäggen med i klacken.

- Alla parter måste agera. Inte minst samhället, det är ju till stor det ett samhällsproblem. Jag har länge sagt att det kommer att krävas människoliv innan man gör något. Nu är vi där och det är tragiskt.

Mer läsning

Annons