Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först Säter, sedan Hawaii

Annons

Björn kommer från Trollhättan och är 25 år. När Säter senast arrangerade VM var han för ung för att vara med. Nu ser han fram emot att få tävla på söndagen.

- Det ska bli kul att köra VM på hemmaplan.

Under våren har han tränat och tävlat utomlands. Han hade precis kommit hem när det var landslagsläger i Säter.

- Jag ville vara hemma lite, men det hade varit bra att vara med. Jag kommer till Säter i mitten av veckan och då kommer jag att ha tid att kolla in banorna.

Han har kört långdistans sedan 2000 och tycker att det passar honom bättre än kort. Det hindrade honom dock inte från att vinna SM på olympisk distans (1 500 meter, 40 kilometer, 10 kilometer) förra helgen.

Björns starka sida i triathlon är cyklingen.

På internationella tävlingar, olympisk distans, är rulleåkning tillåten och då blir betydelsen av att vara en stark cyklist mindre. På tempoloppet under cykel-SM på Sollerön förra veckan slutade han femma.

- Jag kör lite cykeltävlingar som en kul grej. Men triathlon är roligare och passar mig bättre. I cykel tävlar man väldigt mycket och jag tycker att det är bättre att sikta in sig på färre tävlingar per säsong.

Björn har tävlat en hel del internationellt.

I våras körde han Ironman på Nya Zeeland där han kom trea. Tvåa i den tävlingen var Clas Björling från Mockfjärd. Han kvalade in till Ironman på Hawaii efter en tävling i England. Och det med den bästa tid han hittills har gjort på en Ironmandistans, 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling, 42 kilometer löpning, är 8 timmar 41minuter.

Inför tävlingen på söndag ska han vila och bara röra sig lite grand. När han svarar på hur mycket det är, så säger han att han på en dag ska cykla cirka en timme, simma en halv timme och springa en halv timme. Så det där med vila kan ses på olika sätt...

- Jag vill hålla igång kroppen.

Det som driver Björn att hålla på med triathlon är träningen inför ett mål och sedan att köra tävlingen på ett bra sätt.

- Jag hoppas att jag kan komma bland de tio främsta på söndag och har jag en bra dag så får vi se vad som händer.

Björn Andersson är, inom cykel- och triathlonkretsar, känd för att cykla på väldigt höga växlar. Så om ni är ute och hejar och ser någon i Sverigekläder som drar runt tramporna långsamt så är det Björn. Då är det bara att heja.

MATILDA BUSKE

Mer läsning

Annons