Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förspelet och Färjestad för mycket för Leksand

Annons

Avstängningen på Leksands lagkapten Christer Olsson hade retat gallfeber på såväl ledare som spelare i Leksand.

- Jag tycker disciplinnämnden är jätteduktig, säger Tomas Forslund, med väl tilltagen ironi i rösten.

Beskedet om att Olsson inte skulle få spela den andra kvartsfinalen kom fyra och en halv timme innan matchstart, när Leksandsspelarna redan satt på bussen på väg mot Karlstad.

Trots att disciplinnämndens beslut att stänga av honom under utredningen tagits flera timmar tidigare.

- Jag låg och sov när någon ropade att Christer var avstängd. Först trodde jag att de skojade. Men disciplinnämnden har ju gjort bort sig gång på gång hela säsongen, säger Niklas Eriksson, som fick vikariera som lagkapten.

Nu klarade Niklas vikariejobbet bra. Han tillhörde Leksands bästa spelare och var också den som spräckte Sinuhe Wallinheimos nolla drygt fem minuter in på den tredje perioden.

Tyvärr, för Leksands del, hade Färjestad redan då hunnit med att "måla" tre gånger.

- Att gå in som lagkapten var inga problem. Det har jag gjort två-tre gånger tidigare under säsongen när Christer varit skadad, förklarar Niklas.

Segern som Färjestad tog är inte mycket att orda om. Laget var numret större än Leksand och framför allt under slutdelen av den andra perioden var hemmapressen stor.

Då gick också hemmalaget från 1-0 till 3-0, ett ryck som sänkte Leksand.

Niklas Eriksson styrde visserligen in 3-1 och med sex och en halv minut kvar, när Peter Nordström blev utvisad, tog Leksand ut målvakten och fick spela sex mot fyra.

Då sjabblade Tobias Holm och Hans Lodin med pucken i egen zon och Pär Bäcker kunde göra 4-1.

- Till nästa match måste vi pressa deras backar bättre, då blir de osäkra. Vi har många tunga forwards så det gäller att vi spelar på det sättet, det gynnar oss, säger Niklas.

Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson var nöjd med segern, men önskade sig mer av spelet.

- Vi har fortfarande för stora svackor i spelet, konstaterar "Bågen".

Om anmälningarna av Leksandsbackarna Christer Olsson och Hans Lodin, signerade Färjestads läkare Bo Lindwall men naturligtvis med Färjestad-ledningens goda minne, sa "Bågen" så här:

- Ett svårt beslut att ta, vi vill inte att det ska bli en massa anmälningar och videotittande hit och dit, men i det här fallet låg det vårdslöst spel bakom. Det var tur att Olssons crosschecking på Nordström inte tog värre än den gjorde.

Leksands representant på presskonferensen var sportchefen, Anders "Masken" Carlsson och han hade inga nya kommentarer i "Olsson-fallet".

- Jag kan bara gratulera Färjestad till segern, vi hängde inte riktigt med och utvisningarna tog död på oss, konstaterar "Masken".

Christer Olsson sa ingenting efter matchen.

Han hade belagts med munkavle.

FÄRJESTAD-LEKSAND 4-2 (1-0, 2-0, 1-2)

Första perioden: 1-0 (7.51) Greger Artursson (Marcel Jenni, Ulf Söderström) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2-0 (15.20) Pelle Prestberg, 3-0 (18.35) Peter Hammarström (Pelle Prestberg).

Tredje perioden: 3-1 (5.11) Niklas Eriksson (Mikael Karlberg, Henrik Nordfeldt) spel fem mot fyra, 4-1 (14.41) Pär Bäcker (Claes Eriksson) spel fyra mot sex, 4-2 (19.21) Mikael Karlberg straff.

Skott: 29-23 (11-10, 15-7, 3-6).

Utvisningar, Färjestad: Hannes Hyvönen 2+2, Mats Trygg 2, Greger Artursson 2, Per Hållberg 2, Peter Nordström 2. Leksand: Tobias Holm 2+10, Mikael Karlberg 2, Hans Lodin 2, Jonas Elofsson 2, Mikael Pettersson 2, lagstraff 2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 8 013.

Färjestad leder med 2–0 i bäst av sju matcher

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons