Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Formstarka Agne Bergvall tror på systrarna Kallur inför VM

Annons

Sedan ungdoms-OS 1999 har Carolina Klüft tagit 13 individuella medaljer i internationella mästerskap - elva guld och två brons. Hela tiden har Agne Bergvall funnits vid hennes sida. Klüft litar fullt och fast på sin tränare. Hon vet att om hon bara följer träningsprogrammet kommer kroppen att vara i det där, i friidrottskretsar, nästan mytiska tillståndet kallat toppform när det är dags för mästerskap.

- Det är viktigt att träna "svart eller vitt", så det inte blir grått. Att man vet vad det är man tränar, så det inte blir en grå massa av allt. Är man i träningssäsong, då tränar man. Är man i tävlingssäsong, då tävlar man, förklarar Bergvall.

Hans upplägg har gjort att Klüft 22 år gammal redan har vunnit allt som går att vinna som mångkampare: OS-guld, VM-guld, EM-guld, inomhus-VM och inomhus-EM. Bergvalls adepter brukar träna hårt, men har han alltid skyndat långsamt med supertalangen Klüft. Hon har år från år byggts upp från grunden.

Växjötränaren tror att Klüft - poängmässigt redan nummer tre i världen genom tiderna i sjukamp - kan utvecklas ännu mer.

- De flesta är ju som bäst kring 30, anser Bergvall.

När Bergvall tog över som tränare för häcksystrarna Susanna och Jenny Kallur gav det utdelning direkt. Tvillingarna från Falun hade dittills lämnat samtliga internationella seniormästerskap utan pallplatser, men under inomhus-EM i Madrid blev det guld för Susanna och silver för Jenny på 60 meter häck.

- De fick bestämma om de ville ta det lugnt eftersom det är första året vi jobbar tillsammans. Men de valde att gå ned i gruvan, säger Bergvall.

Det Bergvall kallar "gruvan" är de viljekrävande vinter- månaderna med massor av tung träning. Dagar och veckor som bygger stryka - och karaktär. För toppform är inte bara muskelfibrer som är beredda att högprestera, det är också att ha mental kontroll över sin situation. Den själsligt pröv- ande svarta perioden blir sedan till vit välmående vila när mästerskapen närmar sig, då stillhet ger sprittande ben och fokuserade tankar.

Susanna Kallur har redan börjat se träningen i samma färger som Bergvall:

- Största skillnaden för mig är att träning är svart eller vitt. Man tränar ner sig mer under vintern och lättar mer på träning nu. Förut var det mer grått, mer jämn träning, säger hon.

På onsdagskvällen lämnade den svenska friidrottstruppen Åland för att flyga till Helsingfors.

- Man väntar på att formen ska flytta in - och det känns det som att den ska göra. Det gäller bara att få ut allt som finns sedan när man står på start- linjen. Jag får hoppas att jag får till det som jag gjorde i Madrid, säger "Sanna".

Agne Bergvall är inte ett dugg orolig för den stukade tummen och den svullnade hälen som besvärat Susanna efter att hon föll över en häck i söndags.

- Det är absolut ingen fara alls. Alla tre - Carro, Sanna och Jenny - är optimalt förberedda inför VM. De har alla förutsättningar att nå sina mål och alla kan sätta personliga rekord. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons