Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningarna väljer andra lösningar

/
  • Jan Fahlén, ordförande i IBF Falun som valt att låta en professionell byrå sköta klubbens ekonomi.  Foto: Hans Dahl

Annons

- Det finns flera anledningar, säger ordföranden Jan Fahlén.

- Dels är det alldeles för mycket för att sköta på gammaldags ideellt vis, dels är det svårt om man blir beroende av en enda person. Vad händer om han eller hon slutar?

För IBF Falun var det också logiskt att låta revisionsbyrån ta han om hela den ekonomiska hanteringen.

- I och med att vi har vårt aktiebolag, fastighetsbolaget, så finns krav på auktoriserad revisor. Då var det bra att samma företag fick sköta allt. Men det är naturligtvis fortfarande vi i styrelsen som är ansvariga, säger Fahlén

Falu FK är en annan förening som tagit extern hjälp.

- Dalarnas Idrottsförbund sköter vår dagliga bokföring. Men vi har också en man, Lennart Enström, som håller i mycket av det ekonomiska, säger ordförande Björn Borgersen.

- En förklaring är naturligtvis att vi inte har något kansli utan alla uppgifter, förutom bokföringen sköts ideellt av styrelsen.

Efter mer än 30 års ledararbete har naturligtvis Björn Borgersen sina teorier om svårigheten att rekrytera ledare till styrelsearbete. Och han har också noterat en trend på senare å:

- Ja, det är att vissa yrkeskategorier i dag säger nej till styrelsearbete med hänvisning till sina civila jobb. Bankmänniskor är en sådan kategori, journalister en annan. Och även människor som civilt arbetar inom den lokala fritidsförvaltningen går heller inte gärna in i enskilda föreningar.

- Jag har full förståelse för de olika argumenten men det betyder dess värre att vi inte får möjlighet att använda ett antal kompetenser som finns, säger Borgersen.

- Jan Fällman, ordförande i Falu BS Bandy, är som jag ser det i dag ett lysande undantag från den här trenden.

Mer läsning

Annons