Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet kan köpa tio-mila

Annons

Det är exakt ett år sedan som Jan-Eric Goth tillträdde tjänsten som förbundschef i svenska orienteringsförbundet. Det blev en chans för honom att kunna påverka utvecklingen i en sport som blivit som en livsstil för hela familjen Goth.

När Jan-Eric sprungit och duschat efter den fjärde etappen vid Götene är det dags för honom att ge tidningen en rapport om läget i svensk orientering, som i dag bland annat brottas med stora ekonomiska problem. Han väljer först att sammanfatta året som gått med tre ord:

Lärorikt.

- Jämfört med näringslivet, skulle min roll fungera som vd i ett företag och de anställda ska göra som man säger. Men här handlar det om att leda en folkrörelse och skapa entusiasm och vilja bland medlemmarna att föra utvecklingen framåt. För detta krävs rejält med bollsinne

Omtumlande.

- Det var blivit en stor förändring för hela familjen att jag börjat veckopendla till Stockholm.

Spännande.

- Utvecklingen av arrangemangen går framåt. Se bara i går på Park World Tour-tävlingen i Karlsborg som genomfördes med storbilds-tv och över 6000 betalande åskådare. I dag på fjärde etappen i O-ringen finns också en storbilds-tv på plats. Visst är det en spännande utveckling.

Svensk orientering har ju två "flaggskepp" (O-ringen och Tio-mila) Nu, när deltagarantalet på O-ringen börjat vända uppåt igen är Tio-mila det stora sorgebarnet. Årets upplaga blev ett stort misslyckande. Samtidigt växer kritiken mot det bristfälliga evenemanget. När det är det dags för förbundet att gripa in?

- Förbundet kan inte bara klampa in eftersom vi inte äger evenemanget. Det gör Tio-mila-föreningen.

Men det är väl ert ansvar att se till att Tio-mila får ett lyft? Sporten riskerar ju att bara få ett "flaggskepp" kvar?

- Visst, skulle vi nästa år få uppleva ett nytt misslyckat Tio-mila kan det bli aktuellt att vidta åtgärder. Det kan handla om att förbundet köper loss tävlingen eller att vi ordnar ett nytt eget arrangemang som då ska konkurrera med Tio-mila.

- Men samtidigt vill jag poängtera att jag är mycket övertygad om att kommande arrangör kommer att göra ett bra Tio-mila.

Hur reagerar du när faluklubbarna tackade nej till att arrangera Tio-mila 2006?

- Det var mycket synd. Jag tror det ändå ska vara möjligt att kunna arrangera ett stort evenemang och samtidigt kunna bedriva ordinarie klubbverksamheten. Men faluklubbarna har inte bränt några skepp om de i framtiden skulle vilja arrangera stora tävlingar.

På onsdagen arrangerades en succéfylld PWT-tävling i Karlsborg, i privat regi, med tusentals betalande åskådare och storbilds-tv. För en månad sedan arrangerade förbundet elitseriefinalen på Djurgården. Tävlingen ramades in av några plastband och de närmast sörjande. Ger inte detta förbundet en tankeställare?

- Inte alls. Förra året hade vi en lika festlig elitseriefinal med storbilds-tv i samband med invigningen av O-ringen. I det här fallet har O-ringen en stor betydelse för inramningen av dessa "arenatävlingar" Jag är övertygad om att en PWT-tävling någon annan tidpunkt på året inte hade lockat lika många åskådade?

- Det är viktigt med en arenautveckling som lockar och attraherar ungdomarna. Den storbilds-tv som finns på dagens etapp är perfekt. Ett klart steg i rätt riktigt. Det måste i framtiden finnas med på våra stora tävlingar som Tio-mila, O-ringen och 25-manna.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons