Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet attackeras

Annons

I går kväll anlände Mats Larsson, Åsarna, till Falun för Svenska Skidspelen.

- Jag avslutar en penicillinkur i dag efter att ha haft problem med luftrören och inte tävlat sedan VM-stafetten. Jag är väldigt osäker på var jag står, men det ska bli roligt att tävla, säger han.

För Larsson, liksom många andra i landslaget, överskuggas dock hela den här veckans tävlingar av beskedet i tisdags, att Per-Erik Rönnestrand får sparken som förbundskapten.

- Det kom väldigt överraskande och är väldigt tråkigt. Det har fungerat bra det som varit och jag vet inte vad de grundar sitt beslut på. Extra olägligt var det ju med tanke på tävlingarna också. Stämningen kommer inte bli den bästa, säger Mats.

I går bekräftade förbundsdirektör Ulf Nilsson i tidningen Glid att det var han och nordiska grenchefen Anders Bergström som ensamma fattade beslutet att säga upp Rönnestrand.

- Vi pratade om detta redan innan VM. Sedan informerade vi styrelseordförande Carl-Eric Ståhlberg om beslutet, sade Nilsson.

Mats Larsson:

- När jag träffat någon annan aktiv har vi pratat om det. Och alla tycker likadant. Det är konstigt att ingen fått någon information innan.

Anders Bergström säger att han gjort en analys efter samtal med aktiva och ledare, vad säger du om det?

- Han har frågat mig en gång, i Bruksvallarna på första landslagslägret i höstas. Då sa jag att jag tyckte det var bra.

Sprintstjärnan Anna Dahlberg, som har Rönnestrand som personlig tränare, berättade för Aftonbladet efter tävlingarna på Ullevi i onsdags att hon har svårt att hitta glädje och motivation för en fortsatt satsning efter beskedet.

En känsla som "Hulån" Larsson delvis delar.

- Det blir väldigt tråkigt när något sådant här överraskande och som man själv inte står bakom händer. Det kommer kännas i gruppen att det inte är som det ska vara, säger han.

Kommer det bli någon form av aktion från de aktiva?

- Vi får se vad som händer i Falun. Det är bra om vi aktiva får träffas och se vad vi tycker om allting som hänt.

Det blir ett stormöte alltså?

- Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att vi åkare sätter oss ner och pratar. Det är ett bra tillfälle när alla är samlade.

Mats har sin åsikt klar:

- Jag tycker att man ska titta högre upp i organisationen, verkligen. Närmare vill jag inte gå in på det.

Då landar vi på Bergström och Nilsson?

- Jag vill inte gå in på några speciella personer, utan nöjer mig med att säga så.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons