Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förberedelserna i full gång

Annons

Under några dagar reser Internationella Skidförbundets längdchef Jürg Capol runt och hälsar på arrangörerna.

I går var det Vasaloppet som stod på schweizarens program. I morgon är det Falun och Borlänge som han besöker.

Syftet med besöken är att stämma av hur långt man kommit med förberedelserna, och ge råd. Det är många punkter som ska stämmas av, allt från transporter till tävlingarna, tv-sändningarna, hotellen och tusen andra saker.

- Jag besöker alla världscupsorganisationer, och gör en check för att se att allt är i sin ordning. Tittar på vad man kan göra bättre. Hjälpa till, ge mitt bidrag för att det ska bli så bra som möjligt, säger Jürg.

När det gäller vasaloppsorganisationen är inte Jürg orolig.

- De vet vad de gör. Vasaloppet har en bra organisation, och det är inte många förändringar som behöver göras. Vi får inte ändra Vasaloppets struktur, utan utgå från den man har, menar Jürg Capol.

Norrmannen Vegard Ulvang lanserade för ett tag sedan en idé om en skidåkningens Tour de France som gick under arbetsnamnet Tour de Ski. Vegard hoppades att skapelsen skulle sjösättas redan kommande vinter. Men Jürg Capol tror inte att det kommer att ske.

- Nej, 2006 är för tidigt. Vi måste nog vänta ett år, menar han.

Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar är förstås nöjd med att Vasaloppet ingår i världscupen, och att dessutom ytterligare två tävlingar, Falun och Borlänge, körs samma vecka.

- Det är stora vinster med en gemensam uppgift när det gäller marknadsföringen av längdskidsporten. Nu har vi ett komplett program, från långlopp till sprint. Vi har fantastiska möjligheter att jobba tillsammans med Falun och Borlänge. Vi kommer att marknadsföra det här som ett stort evenemang i Dalarna, säger Rolf.

En fråga som varit uppe till diskussion och spekulation har varit om det rent teoretiskt skulle kunna bli två vinnare i Vasaloppet, en som vinner världscuploppet och en själva Vasaloppet. För det har snackats om att bara åkare uttagna av respektive land skulle kunna vinna världscupen. Alltså de som kör i landslagsdräkt. Men detta avfärdade Jürg Capol.

- Den som först åker under vasaloppsdevisen i Mora vinner Vasaloppet och världscupen.

- Det var skönt att höra, positivt. För det här är en fråga som varit uppe till diskussion, menar Rolf Hammar.

En fråga som hänger i luften är vilken tid damernas världscuplopp på lördagen ska starta. Vasaloppet på söndagen har samma starttid som alltid, 08.00.

Men i dagsläget är det klart vilken tid damernas ska starta på lördagen. Två tider gäller, antingen klockan 09.00 eller 11.00.

- Tv måste få säga sitt innan vi bestämmer något, säger Jürg Capol.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons