Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Föräldrar ska i alla lägen vara glada över sitt barns idrottande"

/
  • Skidstjärnan Anna Haag vill att alla barn och ungdomar ska få känna glädje i sitt idrottande och slippa krav från föräldrar och ledare.

Hon är med i världstoppen i längdåkning, men Anna Haag hinner reflektera över annat än sin egen prestation.
Efter ett blogginlägg i höstas har hon fått idrotts-Sverige att diskutera den press som idrottande barn kan utsättas för.
– Ibland kan föräldrar engagera sig väl mycket.

Annons

Det var vid Lidingöloppet som Anna Haag fick uppleva saker som gjorde att hon skrev ett välformulerat blogginlägg på sin och sambon Emil Jönssons hemsida annaoemil.se.

– Jag såg barn som var besvikna efter tävlingen och vars föräldrar skrek och var hårda mot dem, berättar hon.

Ur bloggtexten: "Är det barnens dröm? Skrattar barnen? Längtar de till träningarna? Lever de sitt drömliv?"

Reaktionen blev massiv. Mängder av kommentarer strömmade in i anslutning till bloggtexten och ämnet togs upp av olika medier.

– Många som kommenterade det jag hade skrivit tyckte att det var bra att jag som aktiv i eliten kunde berätta min syn på det här och många uppskattade att frågan lyftes.

Samtidigt berättar Anna Haag gärna om sin egen lyckliga och aktiva ungdom, med idrott och musik.

– Jag åkte skidor, orienterade och spelade fotboll. Men jag höll också på med musik, spelade fiol från jag var fyra år till jag var 16. Att kombinera kultur med idrott tycker jag är väldigt bra, på det viset får man olika saker.

Hennes föräldrar, Yvonne och Åke, var bara ett skönt stöd under mognadsresan fram till att Anna Haag själv valde att elitsatsa på skidåkningen.

– De lät mig hållas med det jag ville hålla på med, fanns alltid där och stöttade. De peppade mig på rätt sätt, sa att jag var duktig hur det än gick.

De satte inga resultatkrav på dig?

– Nej, absolut inte. Det var snarare så att de ibland undrade: "Ska du verkligen träna så mycket?" Men de lät mig få känna efter själv.

Hon slår fast:

– Föräldrar ska i alla lägen vara glada över sitt barns idrottande.

Med det sagt förstår Anna Haag ändå att det inte alltid är så lätt att vare sig vara ungdomsledare eller förälder.

– Visst kan barnen behöva uppfostras om de har gjort något fel och jag vet ju egentligen inte vad som låg bakom det jag fick se på Lidingö. Men handlar det om att de vuxna inte än nöjda med barnens resultat, ja då är det inte rätt.

Vad skulle kunna göras för att minska pressen på idrottande barn?

– Jag tror att ledare och föräldrar skulle behöva få vägledning i hur de ska agera. Det är nog viktigt att få höra hur andra ser på det här och få höra vad barnen själva tycker.

Anna Haag är medveten om att många föreningar i dag är satta under hård ekonomisk press och också har svårt att engagera ledare och styrelsefolk.

– Men jag tror ändå att det är bra om de här frågorna diskuteras inom klubbarna, utifrån riktlinjer som kanske kan komma från Sisu (Idrottsutbildarna) eller Riksidrottsförbundet. Men det bör inte kosta klubbarna något.

Mer läsning

Annons