Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Thomas blev Svenska Rallyt "bara" en bra chans att testa sin nya bil

Annons

Thomas Rådström var naturligtvis besviken efter bakslaget på fredagen, som kostade honom åtta minuter. Men använde nu i stället rallyt för att testa sin Citroën.

Thomas fortsatte att vara med och kriga i toppen av sträckresultaten rallyt igenom. Ändå föll han längre och längre bak i resultatlistan.

Det började på lördagsmorgonen med turboproblem. Reparationen tog längre tid än beräknat och det blev två minuter strafftid.

Men sedan körde han mycket fort - vilket inte var riktigt bra.

- Jag startade ju efter omseedningen långt bak, bland fordon som gick betydligt saktare. Det innebar att jag knappade in på bilarna före mig, berättar Rådström.

Publiken är van vid att det är ett startmellanrum mellan bilarna på cirka två minuter. Men när Rådström kom hade det tagit betydligt kortare tid, åtminstone mot slutet på långsträckorna.

- Och det är farligt, menar Rådström. Efter de 20 första bilarna började folk förflytta sig på området - för att komma till nästa sträcka. Och då går många på rallyvägen. Men jag dök ju upp mycket fortare än väntat, och flera gånger var det nära att leda till farliga incidenter.

Citroën inlämnade därför en begäran om att Thomas skulle få starta i anslutning till elitfältet - en ansökan som dock avslogs.

- Då tog vi själva beslutet att flytta fram bilen, säger Thomas.

Thomas körde helt sonika förbi hela det nationella fältet och körde in i tidskontrollen 16 minuter tidigare än han skulle - något som gav 16 minuters tidstillägg. Men något som också innebar att han fick fortsätta att tävla från den plats i startfältet han flyttat till.

- Det var det värt, säger Rådström. Nu fick jag chansen att testa bilen under absolut rätta förhållanden. Att vi sedan i den resultatlista som presenteras för rallyt hamnar nere på en 37:e plats, det har ingen betydelse. Det viktiga är att vi inte sätter några människoliv på spel.

Mer läsning

Annons