Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För kallt för simträning

Annons

Förra helgen öppnades Lugnets utomhusbad för säsongen. Den kylslagna väderleken har dock gjort att det varit svårt för de ansvariga (kommunen) att få upp temperaturen i 50 meters bassängen.

I går visade termometern att vattnet höll + 22,1 grader.

Kanske en okej temperatur för en vanlig badälskare, men inte för en hårdtränande tävlingssimmare, som behöver betydligt varmare vatten för sina pass.

- För en tävlingssimmare bör temperaturen ligga på 25-27 grader. Är det kallare än så är det lätt att simmarna blir stela i armar och ben, och då går det inte att genomföra meningsfull träning, säger Jens Antlöv.

Under den här veckan har simmarna i Falu SS varit räddade av att de fått träna i inomhusbassängen.

Men där har kommunen nu stängt av värmen, och inte heller reningsmekanismen på Lugnet klarar av att rena både inne- och utomhusbassängen.

- Falu SS visste att det skulle bli allt kallare inne, säger Agneta Spjut, badföreståndare

- Nej, säger Jens Antlöv och fortsätter:

- Vi har inte fått något besked om att värmen skulle slås av, utan har märkt själva att temperaturen stadigt sjunkit i bassängen. Nu har vi snart ingenstans att ta vägen.

Om en månad är det dags för SM, och Faluns elitsimmare med Jeanette Engzell och Mia Brodén i spetsen har också andra större uppgifter som stundar.

- Håller det kalla vädret i sig måste vi flytta vår träning till Borlänge. Vi kan inte hålla på med torrsim, eller springa som någon från kommunen föreslog, säger Antlöv, som gärna hade sett att Lugnets innebassäng hållits öppen ett tag till.

Och säkerligen är det många badälskare i övrigt som är av samma mening.

Hans Koij, Lugnetchefen, kan bara beklaga att kommunen inte klarar av att hålla båda anläggningarna öppna.

- Just nu saknar vi den tekniska lösningen för det, och till största delen ligger det på re-ningskapaciteten. Nu ska vi byta ut diverse reningsfilter fram-över, och då får vi se om kapa- citeten ökar så att vi klarar av både och.

Sett till väderleken, hade det inte varit bättre att skjuta ytterligare på öppningen av utomhusdelen?

- Det kan väl tyckas, men någon gång måste vi köra i gång. Nu hade vi simskolans räddningsuppvisning att ta hänsyn till också, och det var också en anledning till att vi öppnade nu.

Trots det kylslagna vädret. Ni kan inte dra på värmen ytterligare, så att temperaturen ökar i utomhusbassängen?

- Vi värmer upp bassängen med hjälp av fjärrvärme, men den kapaciteten räcker inte till för mer så länge det kylslagna vädret håller i sig. Men så är också vädret exceptionellt kallt just nu.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons