Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För försiktigt, Ludvika FK

Annons

Inledning på den matchen bar premiärstämpel, men efter hand kände de fem mittfältarna att det inte var någon fara att följa med upp i anfallen och LFK skapade ett visst tryck. Matchbilden var den samma i den andra halvleken och sammantaget gjorde LFK en stark premiärmatch.

I lördags var läget ungefär det samma. För motståndet på Hillängen svarade IF Sylvia, som förra året åkte ur Superettan och som enligt tränaren Mats Karlsson tappat en handfull spelare, men fyllt på med fullgoda ersättare. Karlsson sa också att årets mål är att vara med i toppen av tabellen.

Alltså samma taktik igen - fem man på mittfältet och Mark Oehlman ensam på topp.

Men den här gången verkade det som att hemmaspelarna kände att motståndet var ett annat, för det var ett mycket försiktigt LFK som visade upp sig på Hillängen.

Stackars Oehlman fick nästan ingen som helst hjälp och han stångades förgäves mot Sylvias försvar.

u u u

När gästerna erövrade bollen på egen planhalva drog sig LFK:s fem mittfältare snabbt tillbaka och väntade. Därmed sattes ingen som helst press på bollhållaren och Sylvia tilläts dominera mittfältet totalt.

En annan konsekvens blev att när LFK väl fick tag i bollen och skulle anfalla fanns inga spelare att leverera bollen till eftersom alla utom Oehlman fanns kvar på egen planhalva. Något som alldeles för ofta resulterade i meningslösa långbollar upp mot den ensamme amerikanen.

Som matchen utvecklades sig hade jag gärna sett att Bäck/Barkskog ändrat till 4-4-2-uppställning för att få fart på anfallsspelet.

I ett ganska tidigt skede av matchen stod det nämligen klart att matchbilden skulle bli en annan än mot Rynninge.

u u u

Bäck sa efter matchen att anfallsspelet måste bli klart bättre. Jag håller med och jag tänker inte helt dödförklara valet att ha fem man på mitten. Men om det blir en fortsättning med 4-5-1 måste mittfältarna komma högre upp på planen.

Och kanske väljer LFK-tränarna ett annat spelsystem när motståndet är beskedligare än vad som varit fallet hittills.

Det mest positiva i Sylviamatchen var ändå att den nykomponerade backlinjen klarade sig så bra. Gästerna spelade sig inte fram till en enda klar målchans, utan dessa kom i stället i samband med fasta situationer.

I alla fall ett frågetecken som rätats ut. Helt samspelt är backlinjen ännu inte, men det verkar som att Bäck/Barkskog hittat rätt spelare till den lagdelen.

u u u

LFK har bara spelat två matcher och än har serien inte fått någon struktur. Jag noterar ändå att Rynninge i helgen besegrade Eskilstuna City med 4-1 på bortaplan.

Och att LFK har mött två tippade topplag och inte förlorat mot något av dem.

u u u

Mer fotboll. Nykomlingen Saxdalen-V/G spelade i söndags säsongens första match i dalafyran och mötte IFK Våmhus, också nya, på Furuliden i Saxdalen.

En inte allt för upplyftande fotbollsmatch och jag tror att båda lagen kommer att få ett tufft jobb att klara nytt kontrakt.

Även den andra nykomlingen från Västerbergslagen, Östansbo IS, förlorade premiären. Men när det gäller ÖIS känns det som att det finns tillräcklig med kapacitet i laget för att undvika att dras in i bottenstriden.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons