Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För dålig kvalitet på J20 Superelit

Annons

Det före detta NHL-proffset, elitseriespelaren och talangscouten gör sin första säsong som junioransvarig i föreningen.

Något som bland annat innebär ansvar för nyrekryteringen av tränare och intagningen till hockeygymnasiet.

Han tror sig också ha en del av förklaringen till att J20-laget sladdar i tabellen.

- Inför den här säsongen tappade vi fyra spelare, en 84:a, två 85:or och en 86:a . Dessutom blev Christopher Lindholm nackskadad och Elias Granath har inte varit tillgänglig för juniorlaget så mycket som vi trott, säger Per-Erik.

Sportchefen Anders "Masken" Carlsson anser att J20 Superelit-serien är för svag, att den innehåller för många b-juniorer, och det är något som Per-Erik håller med om.

- Vi har fyra-fem b-juniorer som spelar kontinuerligt i J20 och en viktig del för att höja svensk juniorhockey är att höja kvalitén på J20 Superelit. Men då måste vi sätta upp bestämmelser och riktlinjer som alla elitserieklubbar måste följa, säger Per-Erik.

Ett problem när det gäller att behålla a-juniorspelarna inom föreningen är gymnasieutbildningen, som avslutas när spelarna är 19 år och fortfarande har ett år kvar som a-juniorer.

Får inte spelarna i det läget ett a-lagskontrakt är det stor risk att de lämnar klubben.

Anders "Masken" Carlsson är inne på att förlänga gymnasieutbildningen till fyra år, men det tror Per-Erik Eklund är svårt att genomföra.

- Tanken är god, men varje elev kostar kommunen ungefär 70 000 kronor per läsår och den extra kostnaden tror jag inte kommunen är beredd att ta, säger han.

Leksands berömda 82:or har redan slagit igenom som seniorspelare och 85:orna är på god väg.

Frågan är vad som finns i generationen närmast bakom.

- Bland killarna födda 86 och 87 finns inte lika många landslagsspelare och de ligger inte lika långt framme som 82:orna och 85:orna gjorde i motsvarande ålder. Men de här killarna har en ambition och vilja och är inställda på att kämpa hårt. Det är nog så viktigt, säger Per-Erik.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons