Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyger med cyklarna

Annons

En cykelbana med tvära svängar och höga hopp. För den som vill ha en utmaning, som vågar cykla i branta backar och flyga över hopp, är det bara att komma.

Det finns nämligen inga träningstider att passa. Det är bara att åka dit när man vill och åka hem när man vill. Alldeles spontant.

- Jag brukar vara här ofta, säger åttaåriga Johan Widén, som bor alldeles i närheten.

Det är en åker i Dalsbyn i Säter som omvandlats till cykelbana. På banan finns flera hopp, som efter mycket grävande och bankande, skapades för några år sedan.

Nu under sommaren står gräset högt, men det finns tydliga stigar som slingrar sig hit och dit. På ansatsen till ett hopp åker man först genom en liten velodromkurva och killarna trampar frenetiskt för att få upp farten.

- Jag har precis slagit en "stälpa", berättar Emil Hjalmarsson och borstar av sina fina kläder. Han har på sig skjorta och nya byxor, men är trots det inte rädd att de ska gå sönder när han kör. Han får också förklara att "stälpa" är samma sak som att vurpa.

Johan Widén, Emil och Hampus Hjalmarsson cyklar flera varv på banan. Efter en stund stannar de alla tre på det största hoppet och pustar. Det tar på krafterna att trampa fort och sedan koncentrera sig på flygningen i hoppet. Det räcker att upphoppet blir fel och att framhjulet kommer ner först för att man ska flyga över styret.

- Jag är lite rädd för att ramla. Jag har ramlat en gång förut, säger elvaårige Hampus.

Johan däremot har ramlat många gånger, han kan inte räkna dem längre. Han säger att han lär sig att köra på banan genom att se hur andra killar gör.

- Vi brukar trixa lite med cyklarna hela tiden. Till exempel åker vi på bakhjulet framför pensionärer. Det är som cirkus för dem, berättar Emil.

- Vi brukar åka hit lite senare på kvällarna. Då är det inte så många här. Jag blir stressad och då går det inte lika bra, förklarar Hampus.

Alla tre har hjälm på sig. Samtidigt som det kommer två killar till, som inte har hjälm.

- Det är klart att man ska ha hjälm. Vad ska man annars ha, undrar Emil, Hampus och Johan.

Johan spelar hockey och fotboll och tävlar även i mountainbike. Emil tränade simning förut, men har slutat. Lillebror Hampus brottades, men har också slutat, eftersom han fick ont i ryggen. Men det hindrar dem inte från att ta ut mountainbiken på en tur.

De cyklar några varv till och sedan är det dags för en till paus.

- Oj, vad varmt det blir, säger Hampus och tar av sig hjälmen och torkar bort svetten i pannan.

MATILDA BUSKE

Mer läsning

Annons