Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler utpekas som fuskare

Annons

Enligt Hanstad skulle dessa tolv, liksom ytterligare elva skidlöpare som hamnat utanför medaljplats, ha haft onormalt höga blodvärden under VM i Lahtis. Ingen av de med onormalt höga blodvärden ska dock vara norrman eller svensk.

Sina uppgifter bygger Hanstad på forskningsmaterial från norskamerikanen Jim Stray-Gundersen, som under VM i Lahtis kombinerade sin forskning med att vara dopingkontrollör.

- Men jag hade ett avtal med utövarna att inte namnge dem, och det är vanlig forskningspraxis, säger Stray-Gundersen i en intervju i Aftenposten.

Och Hanstad får också hård kritik, bland annat från Vegard Ulvang, som numera sitter i internationella skidförbundets (FIS) längdkommitté, för att han går ut med uppgifterna i en bok.

- Det är allvarliga beskyllningar att komma med, utan att ha någon form av framlagd dokumentation, menar Ulvang. Jag tror att Hanstad riskerar att åka på åtal för förtal. Jag hade i vart fall gått till domstol med det handlat om mig. Så här gör man bara inte. Det är ju förfärligt tragiskt för dom som pekas ut.

Hanstad medger också i sin bok att det inte finns något likhetstecken mellan förhöjda blodvärden och doping.

- Det måste understrykas att man inte kan fastslå att dessa var dopade, även om forskar-laget påpekar att det med största sannolikhet förefaller så, skriver han.

Även det svenska landslagets chef, Jan Palander, tycker det hela är märkligt.

- Jag har ju varken läst boken eller sett källorna, säger Palander. Men jag tycker att det låter väldigt märkligt att man kan ha två typer av tester samtidigt - en test som säger att man inte är dopad och en test som säger att man troligen är dopad. Har man inte tillräckligt på benen för att döma för doping, då bör man heller inte gå ut med namnen.

Att flera än de sju dopingdömda Lathismedaljörerna, Johann Mühlegg, Olga Danilova, Larissa Lazutina, Mika Myllylä, Harri Kirvisniemi, Janne Immonen och Milla Jauho, skulle ha kunnat vara dopade i Lahtis, det förvånar dock inte Palander.

- Rykten gick förstås. Det har viskats en hel del, liksom under Salt Lake, menar Palander. Men något konkret har vi inte fått veta. Och att svenskar och norrmän inte finns på listan - det är inte alls överraskande. Hade det varit tvärt om, hade jag blivit mera förvånad. Vi sysslar inte med sånt.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons